Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, май 26, 2018

Д-р Диана Цакова: ИМА РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ С ПАМЕТТА

октомври17/ 2016

Д-р Диана Цакова е водещ невролог във Военномедицинска академия – София, Консултативно-приемно отделение.

 Д-р Цакова, Вие сте един от водещите невролози във ВМА-София и имате хиляди пациенти. Каква е основната група пациенти посещаваща кабинета Ви?

В моята практика ежедневно се срещам с пациенти от широк възрастов диапазон, имам предвид от 18 до 101 години. Потокът е огромен, едва ли има по-натоварен кабинет.

Ежегодно преминават над 8000 души, погледнете в журнала – към днешна дата са вече 6049. Пациентите ми търсят съвет как да се справят с оплаквания, които смущават ежедневните им дейности, а именно световъртеж, намалена концентрация, паметови смущения (напоследък има „подмладяване“ на тези нарушения), изтръпване на крайниците, шум в ушите, главоболие. Оплакванията са с различно дълъг период на изява, което е важно при подхода за преодоляването им. При остри състояния поведението е едно, когато обаче симптомите са по-продължителни, те изискват и по-дълъг курс на лечение. Колкото по-рано дойде пациентът, толкова е по-добре, защото навременното лечение допринася по-бързо да получим подобрение в оплакванията.

 Много от тези оплаквания се дължат на нарушения в кръвооросяването на мозъка и крайниците. Какво препоръчвате на Вашите пациенти?

Нарушеното кръвооросяване има пряка връзка с отслабване на паметта, световъртеж, шум в ушите, както и често срещаното усещане за студени крайници. Важно е да се взимат мерки навреме, особено при съвременния начин на живот в условия на стрес, работа с голям обем информационни потоци и свръхнатовареност при почти всички професии. Изключително подходящи са препарати с екстракт от Гинко билоба, но за да има гарантиран ефект, той трябва да бъде стандартизиран за съдържание на точно определено количество от нужните активни субстанции (24% флавон гликозиди и 6% терпенолактони). В моята практика аз се доверявам на ГинкоПрим МАКС 120, защото има комплексна формула със стандартизиран екстракт Гинко билоба с висока концентрация от 120 mg, в комбинация с магнезий и цинк. Комбинираното действие на съставките осигурява широк спектър от благоприятни фармакологични ефекти, невро- и съдопротекция, защитава невроните от оксидативен стрес.

 Разбрахме, че наскоро сте имала възможност да проведете проучване с пациенти с нарушена памет и кръвооросяване. Можете ли да ни разкажете малко повече за него?

Тази година проведохме проучване с продължителност 2 месеца с пациенти в две възрастови групи: 40-55 г. и 55-70 г. Бяха включени пациенти с оплаквания от нарушено кръвооросяване на мозъка и крайниците, смущения в паметта и концентрацията, световъртеж и шум в ушите. При всички тях беше назначен ГинкоПрим МАКС 120 mg по една таблетка на ден. По време на изследванията проследихме състоянието на пациентите три пъти – първоначален преглед и два контролни прегледа на първия и втория месец от приема. Наред с най-добрите световни практики, при прегледите включихме и 5 съвременни теста за оценка на състоянието на пациентите.

Какво показва анализът на резултатите от проведените тестове?

Още при първата оценка на действието на ГинкоПрим МАКС 120 (на 30 ден от началото на приема) значителна част от пациентите имат подобрение на паметта и концентрацията, както и съществено намаляване на оплаквания като световъртеж и шум в ушите. ГинкоПрим МАКС 120 е еднакво ефикасен както при пациенти във възрастовия диапазон 40-55г., така и при пациентите 55-70 г. Данните от тестовете обективно и точно отразяват бързината на действие, ефекта и качеството на препарата. На втория месец от приема на ГинкоПрим МАКС 120 резултатите при някои пациенти се подоборяват още повече, а при други остават отчетливо над нормата, т.е. налице е траен ефект с натрупване. Това има обяснение – повлияването на влошената микроциркулация е от изключителна важност, за да работи мозъкът ни пълноценно и проучването го потвърждава.

 Включвате ли подобни тестове често при Вашите пациенти?

Неврологичният преглед е комплексен, не се ограничава само с чукчето. В зависимост от оплакванията провеждаме структурирано интервю, насочено търсим допълнително данни, защото често пациентът смята, че едни неща са важни, а пък за нас, невролозите са показателни други. При необходимост провеждаме допълнително специални тестове, за да установим нарушения в паметта, концентрацията и вниманието. Този комплексен подход е полезен за пациентите, но отнема повече време и изисква опит и квалификация. Опашките пред кабинета ми са ежедневие, но въпреки натоварването ми смятам, че това е правилния начин да бъдем полезни със своя опит и препоръка. Нашите пациенти го заслужават.

GinkoPrim MAX 120 – максимален ефект за памет и кръвооросяване!

Мощна формула с ДВА ПЪТИ по-висока концентрация от 120 mg стандартизиран екстракт Гинко билоба (спрямо GinkoPrim):

· Усилено действие с още по-осезаем ефект

· Подобрява кръвооросяването на мозъка и крайниците

· Подсилва паметта и концентрацията

· Затопля студените ръце и крака

· Благоприятно действие при шум в ушите

· За правилно функциониране на сърдечно-съдовата и нервната система
· Повишава жизнения тонус

Вижте повече тук

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
Етикети:памет
loading...