Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, май 23, 2018

Тези неща за кисти на яйчниците всяка жена трябва да знае!

октомври22/ 2016
кисти на яйчниците всяка жена трябва да знае!" data-essbisHoverContainer="">
1. Какво е киста на яйчниците?

Овариалните кисти са пълни с малко течност нещо като торбичка, която се образува в яйчника. Нейният размер би могъл да варира от 1 мм до малко повече от 5 см.

 

2. Възраст на жената и рискове

Жените са изложени на риск от развитие на болестта след достигане на пубертета и по време на периода, когато биха могли да раждат.

Обикновено, опасността изчезват с началото на менопаузата , но в специални случаи може да се появи по-късно диагнозата.

 

3. Фактори, свързани с този проблем

Има няколко фактора, които биха могли да бъдат свързани с появата на тези кисти:

Нередовен менструален цикъл Преминаването на лечение на стерилитет Хормонален дисбаланс Генетични проблеми

 

4. Основните симптоми са:

Нередовна менструация Болка в областта на корема и таза, слиза дори към гърба или краката. Тежка болка в таза, преди и по време на менструалния Силни болки по време на полов акт Повръщане и гадене Болезненост в гърдите Подуване на корема Усещане за натиск в ректума и пикочния мехур

 

5. Как се диагностицира киста на яйчниците?

В случай на съмнение за кисти на яйчниците, вие е нужно да отидете да си направите преглед на таза с ултразвук или MRI. Ако резултатът е положителен, се прави и кръвен тест, за да определи дали тя трябва да бъде отстранен или не.

 

6. Какво лечение е възможно?

Обикновено, гинеколозите препоръчват прегледи да се правят периодично, за да се определи дали самите кисти с течение на времето стават големи.

В случай на увеличение на размера, болка или други усложнения, се назначават контрацептиви или хирургична процедура. 7. Пречат ли да се зачене?

Един от основните въпроси на всяка жена, която е с диагноза киста е възможността да се зачене. Да, в някои случаи кистите пречат на самата овулация..

От друга страна, може да се увеличи размера на кистата и се нарушават функцията на яйчниците, което би могло да засегне фертилитета.

 

8. Този проблем не е присъщ на менопаузата

Менопаузата спасява жените от образуването на кисти. Но ако има киста или тумор жената в менопаузата, то това може да бъде признак на рак пише zajenata.bg.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
Етикети:кисти, яйчници
loading...