Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, юни 25, 2018

В яйчниците се крие тайна, която мъчи човечеството от векове

октомври27/ 2016
яйчниците се крие тайна, която мъчи човечеството от векове" data-essbisHoverContainer="">
Ново изследване, проведено в американския университет Юта, дава нова надежда. Учените са установили, че трансплантиране на млади яйчници  при възрастни мишки се обръща процеса на стареене в техния метаболизъм и имунната им система.Джефри Мейсън от Университета Юта, отстранил яйчника на 10 мишки на възраст от 12 месеца и в състояние на менопауза. Той заменил с яйчници, взети от мишки на възраст от 60 дни (грубо изчислява, еквивалентни на 20-те години в човешкия живот).

Четири месеца след тази процедура, Мейсън открил, че имунните Т-клетки (чиято задача е да се борят с нови инфекции и които намаляват със стареенето) всъщност са се увеличили при мишки след трансплантацията. Мишките с млади яйчници успявали да почистват глюкозата от кръвта по-бързо, доказателство за подобряване на метаболизма. Новите открития добавят знания към предишните опити, които са доказали, че мишки, на които е била извършена трансплантация живеят 40% по-дълго.

На теория, това означава, че е възможно да се замрази и съхрани тъкан от млади яйчници и отново да се имплантира по-късно с цел подобряване на здравето.

Резултатите от изследването фокусират вниманието на ролята, която играят яйчниците в процеса на стареене. Все още не е ясно как точно яйчниците предоставят тези ползи за здравето. Предстоят още опити, за да се потвърди използването на метода и при хората.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...