Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, април 20, 2018

Досега тази болест доведе до смъртта на 3.5 млн. жени, а се очаква да се увеличи още повече. Това е бичът за всяка жена!

ноември03/ 2016

Два доклада алармират за бум смъртността при жените , свързан основно с рака на гърдата . Жертвите на онкологичните болести биха могли да достигнат 5,5 млн. годишно през 2030 г. при 3,5 млн.

през 2012 г., предава Франс прес.
Ръстът се дължи на застаряването и на замърсяването на околната среда и представлява близо 60% увеличение за по-малко от две десетилетия, подчертава анализът на Американското онкологично дружество, представен вчера в Париж на световния конгрес за рака.
Развитието на онкологичните заболявания е свързано и с динамиката на икономиката – рискови фактори са липсата на физическа активност, лошото хранене, затлъстяването, репродуктивните фактори като късно раждане, отбелязва съставителката на доклада Сали Коуъл.
Превенцията и образованието са ключови за ограничаването на растящата заплаха, довела до смъртта на 3,5 млн. жени от общо 8 млн. починали жени през 2012 г., в мнозинството си от развиващи се страни.
В друг доклад, публикуван от медицинското списание „Лансет“, специалистите прогнозират, че през 2030 г. диагностицираните с рак на гърдата жени ще достигнат 3,2 млн. годишно – двойно повече от броя на откриваните случаи през последните години, които са средно по 1,7 млн.
Случаите на рак на шийката на матката могат да нараснат с най-малко 25%, до повече от 700 000 до 2030, основно в страните с ниски и средни доходи, смятат авторите на доклада.
Ракът, който убива една от седем жени (14%) всяка година по света, е втората причина за смъртността при жените след сърдечните заболявания, подчертава Американското онкологично дружество (АОД). Ракът на гърдата е основна причина за смъртността от онкологични заболявания при жените по света – 521 900 смъртни случая през 2012 г., преди рака на белия дроб, който е взел 491 200 жертви.
Стотици хиляди смъртни случаи могат да бъдат предотвратени чрез ефективна борба с тютюнопушенето, с имунизации и скрининг, подчертава АОД.
Редовната ваксинация на момичетата в най-бедните страни срещу папилома вирус пред следващите 4 години може да предотврати 600 000 бъдещи смъртни случаи от рак на шийката на матката, прогнозират авторите на серия от три статии в „Лансет“.
9 от 10 случая на смърт от рак на шийката на матката са в развиващите се страни, сочи докладът да АОД. В Субсахарска Африка, Централна и Южна Америка, Югоизточна Азия и Източна Европа делът на нови случаи и на смъртност на всеки 100 000 жени от този вид рак е по-висок.
Според „Лансет“ разликата между излекуваните от рак на гърдата в ботатите страни като Германия, Франция и САЩ и страни като Южна Африка и Индия (от над 80% до около 50%) показва и огромните неравенства при достъпа до превенция, ранното откриване и лечение пише zajenata.bg.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
Етикети:гърда, рак
loading...