Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, април 23, 2018

Шок в ефира на Нова тв! Признаха: Страшна болест влезе в България! Първи симптом е

ноември21/ 2016

Болните от началото на годината са шест

Съобщения за малария в бежанския лагер в Харманли притесни жителите  на града.

„Почти всеки трети бежанец е с рани по ръцете и краката. До този момент нямам информация дали в центъра са дошли лекари, които да прегледат хората и да кажат какво всъщност е това заболяване”, каза в предаването „Здравей, България” Светлана Николова, която е журналист и общински съветник.

Вчера стана ясно, че има мигрант, болен от малария.

За щастие той е излекуван. Това обаче не е първия случай. „До момента тези случай са шест. Има издадена заповед за извънредни прегледи на всички бежанци, но тя е закъсняла. Тя дойде в следствие на медийния шум, който се вдигна”, допълни още Николова.

„Имаме информация за този случай, тъй като маларията подлежи на регистрация. От началото на годината случаите са шест, а за миналата – девет”, заяви от своя страна доц. д-р Искра Райнова от Националния център по заразни и паразитни болести пише petel.bg.

Тя се опита да успокои хората, като заяви, че няма опасност те да се заразят, тъй като комарите, които са преносители, не са активни в момента. По думите й този болен не е възможно да е заразил много хора в бежанския лагер в Харманли.

„Маларията протича с висока температура и разтрисане. Масов преглед се прави за чревни паразитни, но не и за малария”, обясни експертът.

„За България кожната лайшманиоза е непознато заболяване. Миналата година имаше два случая, а тази година са не повече от десет. Тя не се предава от човек на човек. Единствено крастата се предава по този начин. Може да се предаде чрез ръкуване, но лесно се лекува”, обясни д-р Райнова.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...