Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, май 23, 2018

Любимата икона на Ванга прави чудеса като я погледнете! Вижте я

декември08/ 2016
икона на Ванга прави чудеса като я погледнете! Вижте я" data-essbisHoverContainer="">

Преданието твърди, че монах ходел по вълните, за да вземе иконата от морето

Бисерка Борисова

Десетки британци и германци ще посетят Роженския манастир по Великден заради чудотворната икона на Богородица Портаитиса, научи „България Днес“.

Чужденците се организират в туристически сайтове, въпреки че повечето от тях са католици и протестанти. Хората са привлечени от отзивите, че светинята помага на бездетните. Всяка година на третия ден след Великден в Рожен отбелязват празника на чудотворната икона.

„За последните години може би вече са станали около сто жените, които след поклонение пред иконата са се сдобили с рожба. След много, много години чакане преди това. Имаше една жена от Бургас, 8 години беше ходила по доктори и нищо. Дойде тук за Великден, а по Коледа вече носеше бебе в утробата си“, разказаха пред „България Днес“ от Роженския манастир. „Многобройни са чудесата и помощта към тези, които прибягват с вяра към иконата“, твърдят монасите. Допълват, че светинята помагала и на онкоболни. По думите им имало опити иконата да бъде изнесена, но тя винаги се „връщала“ в манастира.

Иконата се пази в параклиса „Св. Безсребърници Козма и Дамян“. Тя е една от четирите икони, на които се молела приживе пророчицата Ванга, споделят попове. По думите на отец Георги Минчев от Сандански поне веднъж седмично Ванга ходела в Роженския манастир и „с часове“ стояла пред „Портаитиса“.

Иконата е копие на нарисуваната от св. Апостол Лука през т век светиня. Според преданието лично Божията майка позирала и това е първата икона, на която е ликът й. През IX век византийският император Теофил издал указ за унищожаването на всички икони. Един от войниците му пробол дясната скула на Богородица. Преданието разказва, че рукнала кръв като от жива рана. Заради тази случка всички копия на чудотворната икона изобразяват Богородица с кръв по лицето.

Никейска вдовица спасила иконата и я хвърлила в морето. В края на X век светинята се явила в огнен стълб сред морето пред Иверския манастир в Света гора. Монасите се опитали да я вземат, но когато лодките им се доближавали до нея, тя се отдалечавала. През нощта Божията майка се явила на един от тях – отец Гавриил, и му казала, че иска той да влезе в морето без лодка. На другия ден монахът тръгнал по морските вълни като по суша и взел иконата. Поставили я в главната манастирска църква. На следващата сутрин я намерили над вратата на манастира. Богородица отново се явила на монах Гавриил и му казала: „Не ме изкушавайте повече, не вие Мене ще пазите, а аз ще ви пазя“. Понеже Св. Богородица сама си избрала място до портите на манастира, оттогава започнали да я наричат иконата Портаитиса (Вратарница).

През 1790 година тогавашният игумен на Иверон Игнатий Родестим възложил на монаха зограф Яков Иверски да направи реплика на иконата за Роженската света обител. Роженското копие е единственото в целия православен свят, на което иконата на Богородица Портаитиса е обкръжена от десет малки композиции, показващи нейните лековити чудеса.

„От какъвто и ъгъл да погледнеш иконата, ликът на Богородица те следи с поглед“, обясняват от манастира.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
Етикети:изцеление, икона
loading...