Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, октомври 20, 2018

За да не тичате за най- малкото нещо при доктора, вижте най-елементарните начини да се излекуваме сами!

декември28/ 2016

За дребните здравословни проблеми не е нужно да ходите на лекар или веднага да тичате за лекарства до аптеката. Има и простички начини сами да си помогнете.

Понякога само един жест е достатъчен, за да тонизирате тялото, да спрете болежката и да се почувствате добре.

 

Запушен нос

Знаете ли, че съществува цикъл, при който на всеки три часа една от ноздрите се запушва, а другата поема цялата работа по филтрирането, затоплянето и овлажняването на въздуха, достигащ до дробовете?

Ако едната или двете ноздри не се отпушат, то натиснете с палец зоната между веждите и едновременно с това натиснете с езика горното небце.

Този жест стимулира работата на симпатиковата нервна система, а тя провокира разширяването на кръвоносните съдове в носната кухина.Въздействието е равносилно на използването на капки за нос . Ако носът ви е много сух, преди да легнете, поставете във всяка ноздра малки памучета, напоени с вода. Дръжте ги две минути. Времето е достатъчно, за да се овлажни лигавицата и даже да ви избави от досадното хъркане.

 

Очите парят

Алергия, замърсяване, слънце, дим, работа пред монитор… Всички тези фактори вредят и изсушават очите ни. Капките за очи са полезни, но има и други терапевтични подходи. За да увеличите секрецията, поставете затоплена малка хавлиена кърпа върху очите и я дръжте така десетина минути. Масажирайте леко слепоочията с кръгови движения. Правете масажа поне два пъти на ден, особено когато очите започнат да парят. Много интересно е едно японско проучване, което констатира, че пиенето на 4 чаши кафе на ден намалява чувството за сухота в очите.

Когато очите ви парят, сложете затоплена малка хавлиена кърпа върху тях

 

Безсъние

За пълноценен сън е необходимо да спазвате елементарни правила: не бива да сте активни вечер, да ядете обилно преди лягане… Ако изпиете чаша сок от череши, ще заспите лесно. Той покачва нивото на мелатонина, който се произвежда нощем и се грижи за правилния ритъм на съня.

Според английски учени две чаши черешов сок през деня удължават съня с 25 минути – ефектът се усеща след седмица. Благоприятна въздействие върху съня има и кивито, което съдържа голямо количество витамин С. От голямо значение са чаршафите и завивките, които предразполагат към сън, ако са от естествени материи – лен, памук и вълна.

 

Гастритни проблеми

По време на празници и при обилно хранене биха могли да се появят различни стомашни проблеми . Поради това внимавайте и избягвайте пикантните храни, алкохола, мазнините, сладкишите и колбасите… Стомахът не успява да преработи цялата постъпила храна и поради това се появяват негативните последствия – гадене, усещане за тежест, умора, главоболие.

За да ви олекне, поставете два пръста в гърлото, което ще изкара въздуха от хранопровода, без да провокира повръщане. Не е много приятно, но ефектът е мигновен – болките и подуването намаляват, както и лошият дъх.

 

Мускулно схващане на прасеца

По време на физическо усилие, може възникне контракция на мускула. Крампата е причинена от временно обезводняване и липса на натрий и други минерални соли. За да намалите болката в крака, изтеглете леко палеца назад.

Пийте повече вода през целия ден. Ако ви предстои тичане, туристически поход или друго натоварване на краката, ограничете пушенето и алкохола, но поемайте обилно течности.

Внимание: Избягвайте да плувате в студена вода, което също предизвиква мускулни крампи.

 

Силен стрес

Преборете го с целувка. Тя действа като успокоително, но няма противопоказания, нито вторичен ефект като медикаментите. Истинската целувка, продължаваща 20 секунди, освобождава поток от хормони. Мъжката целувка е богата на феромони и това емоционално успокоява жената, пише „Журнал“. Слюнката от друга страна повдига нивото на тестостерона и активира желанието и отделянето на хормоните допамин и окситоцин, които ви карат да се чувствате добре.

Резултатът е, че се понижава нивото на холестерола , провокиращ стреса. Така че целувката освобождава множество ендорфини, които ви въздействат като наркотично вещество. От друга страна, слюнката заздравява имунитета и ви предпазва от редица болести, тъй като съдържа протеин, който заздравява кожната тъкан. Поради това наранените животни се ближат постоянно.

 

Прерязване под реброто

При усилие и натоварване сърцето увеличава изтласкването на кръв, която изпълва до крайност органите.

Черният дроб и далакът се надуват и пречат на работата на диафрагмата. Като резултат чувствате рязко прерязване и болка под реброто. За да ви мине, натиснете силно болното място и се наведете напред, като издишате бавно.

 

Морска болест

Повдига ви се и не бихте могли да се наслаждавате на красивата морска гледка? Легнете по гръб и изпънете краката в хоризонтално положение. Стойте така две минути. Когато гледате извън кораба, не се вторачвайте във вълните, а се фиксирайте в една точка на хоризонта. Така ще преодолеете проблема.

 

Хълцане

Смеете се, кашляте, ядете бързо и то се появява. Ако чашата за вода не помага, както и дълбокото поемане на въздух, то потупайте гърдите си и изтегнете за 10 секунди раменете назад. Вдишвайте и издишвайте дълбоко.

Най-лесният метод да се спре хълцането е като изненадате, изплашите или отклоните вниманието на човека пише zajenata.bg.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...