Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, февруари 27, 2017

Ето как да държим нивата на пикочната киселина в норма, за да нямаме проблеми

bolki-v-stavite
декември29/ 2016

Пикочната киселина е основен продукт, който се получава от разграждането на пурини в тялото. Част от нея се синтезира в черния дробПикочната киселина се изхвърля с помощта на  бъбреците.

Притесняват ли ви  болки в ставите ? Или сте забелязали, че ставите на пръстите ви са възпалени? Това е аларма на тялото, която има за цел да ви извести, че най-вероятно са налице повишени нива на  пикочна киселина .

В този случай, в допълнение към задължителните препоръки на лекаря, трябва да обърнете внимание и на диетата.

Днес ще ви разкажем за полезни продукти, които ще помогнат за намаляване на нивото на пикочната киселина в организма.   Как да се намали нивото на пикочната киселина?1. Артишок

Артишокът има диуретични свойства, които ще улеснят изчистването на организма от токсини.

Този зеленчук съдържа голямо количество полезни минерали и антиоксиданти. За да не се губят полезните му свойства е необходимо да се приготвя правилно: варете артишока 20-45 минути в дълбок съд с отворен капак.

Ако венчелистчетата лесно се отделят от сърцевината на зеленчука, това означава, че той е готов за употреба. Най-вкусна и полезна част е сърцевината на артишока.

 

2. Лук

Лукът също е голям съюзник в борбата за изчистването на пикочната киселина. Продължителната употреба на този зеленчук може да намали нивата на пикочната киселина в организма. За да направите това, вие трябва да вземете две средни глави лук, да ги обелете и след това да ги нарежете наполовина, или както ви е удобно.

След това ги сварете в 1.5 литра вода, докато омекнат. Полученият бульон трябва да се налее в бутилка и да се добави сока на половин лимон. Пийте тази напитка през целия ден.

 

3. Тиква

И тиквата, като артишока, има силни и доказани диуретични свойства. Тиквата помага да се отървете от токсините и други вредни вещества, които се натрупват в организма. Може да преяждате с варена или печена тиква – това ще се отрази добре на цялото ви тяло. Само не бива да добавяте нищо друго, освен канела, мед и орехи. Тиквата със захар не е лекарство, а десерт.

 

4. Целина

Този зеленчук помага да се нормализира кръвното и естествения рН-баланс. Целина може да се консумира в суров вид, а на финала – да се приготви на пара с други зеленчуци.

 

5. Моркови

Пикочната киселина  няма да бъде ваш проблем ако редовно пиете сок от моркови. Сокът от моркови може да комбинирате със сок от целина и зелени ябълки.

Както казахме още в началото – обърнете внимание на диетата.

Ето кои храни увеличават нивата на пикочната киселина в организма: пушена наденица, червено месо, карантии, безалкохолни напитки и хлебни изделия.

Погрижете се за здравето на хората, които обичате! Не забравяйте да споделите тази полезна статия в социалните мрежи.