Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, май 23, 2018

Всички знаем колко е полезен чесъна, но никой не знае защо не трябва да изхвърляте никога покълналия

декември31/ 2016
чесъна, но никой не знае защо не трябва да изхвърляте никога покълналия" data-essbisHoverContainer="">

Всички знаете защо е добре всеки ден да се изяжда поне една скилидка чесън. Дойде ли пролетта обаче, повечето хора изхвърлят стария, полкълнал чесън.

Забележка: чесънът може да се покрие с вреден мухъл, ако се остави в хладилника, но – трябва да знаете, че кълновете всъщност увеличават хранителния и медицински профил на луковицата.В едно скорошно проучване, проведено от известния д-р Йонг-Санг Ким, се казва, че в чесън, който е покълвал в продължение на 5 дни има много повече антиоксиданти, в сравнение с обикновения, който не е покълнал.

Покълналите скилидки също така съдържат и различни полезни вещества. При проведени лабораторни изследвания е било установено, че екстракт от чесъна, който е покълнал, защитава клетките в тялото от различни вредни вещества пише zajenata.bg.

 

Ето какво казва китайският медик по въпроса защо не бива в никакъв случай да се изхвърля покълналия чесън:

Растенията са много податливи на атаки от бактерии, вируси и насекоми по време на покълване. Това ги кара да произвеждат различни химикали, наречени фитоалексини, чрез които да се защитават сами. Повечето от тези химикали са токсични за микроорганизмите и насекомите, но са полезни за човешкото здраве. Пример за фитоалексин е ресвератрола – нещото, поради което е полезно да пием по една чаша червено вино на ден. Ето защо, покълването може да бъде полезно за подобряване антиоксидантния потенциал на чесъна.

 

Какъв извод може да си направи от онова, което казва д-р Йонг-Санг Ким? По-добре е сега, в сезона на покълналия чесън, да хапваме от него, отколкото здрави скилидки. Това е още една причина да не изхвърляте чесъна със зелените стрелички.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
Етикети:ползи, чесън
loading...