Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, януари 21, 2017

Д-р Людмила Емилова: Как да отслабнем бързо след празниците и кои храни топят мазнините?

fb_4ee3fbcdddfcf0961a524774c0018555
януари03/ 2017
Половината депутати са мои пациенти

Проф. Людмила Емилова е сред най-известните български диетолози.

В нейната клиника за отслабване във Варна са стопили килограми над 43 000 пациенти – депутати, шоупевици, писатели, лекари. Тя е майстор в прилагането на т.нар. лечебно гладуване, ефектът от него е изумителен. – Проф. Емилова, като най-опитния специалист по стопяване на килограми кажете – българинът вече не се ли храни по-разумно? – Доста по-разумно от преди. Много млади хора вече не ядат месо, станаха вегетарианци. Немалко от тях даже отказват всякакви продукти от животински произход. Резултатите от проучванията на стотици изследователи от целия свят върху милиони хора доказаха, че колкото по-малко животински храни приема човек, толкова по-добре ще се чувства и по-добре ще изглежда пише zajenata.bg.- Нямам спомен вие да сте вегетарианка? – (Смее се.) Доста рядко, само по празници, хапвам малко месо от истинско, домашно отгледано животно, което пасе трева.

– Само че за болен вълк да сте чували – а той се прехранва само с месо? – Спомням си един хитов американски филм. Един от привържениците на природонаучната медицина гледал в клиниката си два вълка. Единия хранил с месо, а другия отглеждал без животински храни. Последният спокойно се разхождаше между леглата на пациентите му в клиниката. Докато първият беше агресивен и затворен в клетка. Съдейки по поведението на вълка, можем да се убедим колко се увълчват хората, които постоянно се хранят с месо.

– Примерът малко ми прилича на научна фантастика, проф. Емилова! – Категорично не.

– Неотдавна известният гастроентеролог проф. Крум Кацаров каза: Не приемам диетите, човек е необходимо са си пийва и похапва от всичко, но в нормални граници? – Напълно съм съгласна с професора. Тъй като той най-добре вижда какво се случва в стомаха и в дебелото черво. Вижда какво става с хората, които прекаляват с животински храни, и с тези, които не прекаляват. Да, научната медицина доказа, че бихме могли да бъдем здрави, ако освен много сурови плодове и зеленчуци, веднъж седмично (обърнете внимание!) ядем и някаква животинска храна. Става дума за месо, риба, яйца, сирене, кашкавал. Но само на едно ядене, като на другия ден оставаме на плодове. За да изхвърлим токсините, които сме натрупали с животинската храна. И после пак да се храним с постни храни през цялата седмица.

– Но постните ястия и мезета са по-скъпи от месото… – Това не е вярно! Далеч по-скъпи са животинските храни. А тези, които не са от домашни животни, а се продават в магазините, примерно обработеното месо, водят до ракови болести. И всички останали, които съдържат различни химикали, призна и СЗО. – Обикновено и дебели вегетарианци умират от инфаркти? – Истина е. Причината е, че голяма част от тях компенсират липсата на месо на трапезата си с големи количества брашно и бяла захар. Поради това аз им викам „вафлени вегетарианци”. Те често страдат от много по-тежки болести и на млади години получават инфаркти или бъбречна недостатъчност. Тъй като приемайки по всяко време на денонощието тези храни в завидни количества, се предизвиква отделянето на голямо количество инсулин. Заради голямото количество глюкоза в тях. Колкото е повече инсулинът, толкова повече от тази глюкоза се превръща в мазнини и се трупа подкожно, в черния дроб, пречейки на неговата работа, запушва и артериите. – Две момичета от Бургас миналата година гладуваха яко по 20 дни в навечерието на празниците. Едва се разминаха със смъртта? – Просто са гладували по неправилния начин! Без предварителни изследвания и не под лекарски контрол. Ако вместо нормалната храна дълго са останали на вода, няма нужда да отидат на врачка, за да им каже, че това може да им коства живота. Ако някой е решил скорострелно да отслабва – добре! Но с внимателно подготвена програма и за последващо захранване на организма. – Не сте привърженик на месото, но на Коледа няма ли да опечете една хубава домашна пуйка? – Аз всяка Коледа пека пуйка, пълнена с кестени, за моето семейство. Отстрани в тавата поставям и кисело зеле. Но домашно приготвено, с малко сол, зелките са от нашата градина на село и не са торени с изкуствени химикали. Даже малко обезсолявам зелето, като го оставям да покисне във вода. – Какво ще кажете за прословутата диета на бизнес дамата Ваня Червенкова, участничка в „Биг Брадър” – един ден се ядат само картофи, на следващия – само пиле, на третия – салати…? – Познавам Ваня Червенкова и чух за нейната диета. Вижте, всеки има право да прави каквото си иска. Това, което аз препоръчвам – всички го знаят. Ако ще правим гладуване, за да си подобрим здравето, а не само да свалим набързо килограми, необходимо е да го направим по най-добрия начин. Запомнете – с такива твърди храни, които не изискват енергия за храносмилането. И тогава цялата енергия отива за изхвърлянето на токсините от организма. Така свалените килограми са за сметка на отровите, които сме изхвърлили. А не просто сме стопили няколко излишни килограма, които после за броени дни отново връщаме, че и трупаме повече. В крайна сметка завършваме отслабването много по-болни, отколкото преди. – Добре, кои са тези вълшебни храни, които не изискват енергия за храносмилането? – За пиене: вода, билков чай, малко мед, фреш от плодове и зеленчуци. Искам тези, които мечтаят да станат по-здрави, по-красиви, по-секси, да започнат програма за лечебно гладуване. А след нея да продължат с природосъобразно хранене. Не забравяйте – с големи салати със сурови зеленчуци, всякакви. – Мнозина обичат да си хапват боб. Според някои диетолози той е вреден, според други, като проф. Мермерски, много полезен? – Абсолютно е прав! Въз основа на дългогодишни изследвания храните са разделени на такива с доста хранителни вещества, витамини, ензими, минерални соли, микроелементи, антиоксиданти и др. Тези, които са полезните и ни правят здрави. Така световноизвестният специалист по хранене Джоел Фърман разделя храните според полезните вещества в една калория на носители на точки до 100. Колкото повече точки има една храна, толкова по-полезна е и толкова повече ни отдалечава от раковите заболявания. – Кажете продуктите с най-много точки? – 100 точки се дават на зелените зеленчуци, 95 точки – на по-светлозелените и други зеленчуци, плодовете имат 45 точки, а бобовите храни – 40. Те са на първо място сред зеленчуците, които са най-полезни за здравето и най-много ни пазят от рак. Това са пълнозърнестите – боб, леща, грах, нахут. Киноа, просо, булгур са с 25 точки. – А кой е притежател на нула точки? Сланината ли? Премиерът я анатемоса като страшно вредна! – Не, тя има 5 точки. Без да е прекалено осолена, няма страшно да я хапваме от време на време, но по малко. Нула полезни вещества в една калория имат само бялото брашно и бялата захар. – Очевидно те са чудовищата на трапезата. Чували ли сте за нашумялата напоследък 90-дневна диета? – Тя отдавна тормози хората. Според мен докато я правиш, може ида има ефект. Ами после? – Проф. Емилова, имате стотици пациенти, жадуващи да отслабнат… – 3000 са в момента. Това лято дойде при мен 43-хилядният ми пациент. – Има ли известни хора сред тях? – Ако очаквате да ви кажа имена, няма да го направя. Въпреки че съм споменавала певиците Глория и Тони Димитрова, които са железни при спазването на правилата за здравословно хранене. Аз не деля пациентите ми на известни или обикновени. Но ви уверявам, че сред моите пациенти има куп публични личности и от телевизиите, и от театрите. Те искат да изглеждат добре на сцената и на екрана. Но имам и много пациенти политици. Дето се вика, половината парламент се е доверявал на мене, надявам се, че това ще става и с бъдещите политици. – Още ли следите теглото на Стефан Данаилов, който беше ваш пациент? – Ние сме приятели, уважаваме се. Аз винаги съм казвала – всеки може да бъде слаб или дебел. Но не може да бъде Стефан Данаилов. Заедно направихме каквото трябва, за да отслабне, и той беше много дисциплиниран. Вярвам, че и сега продължава да спазва съветите ми. Един от тях е – яжте повече и по-големи салати! Почти без сол… – Е, защо всичко хубаво е забранено на тази земя, проф. Емилова? – Не, не е забранено! После си хапнете парченце пуйка или пържолка. Или истинско сиренце от истинско мляко, обезсолено във вода. Не се нахвърляйте на мезетата – изчаквайте да минат по 10-15 минути между различните блюда, за да може да се смели храната. А не да натъпчем стомаха си и на другия ден – все едно че сме гълтали развалени яйца. Хапнете и малко парченце от баницата с парата. А не сутрин, обед и вечер да мезите с нея. Дори парата да не ви се падне, пак ще извадите късмет – разумното похапване на празника ще ви остави бодри и весели.