Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, януари 19, 2019

5 неща, които НИКОГА не трябва да правите, когато имате цистит или инфекция!

януари05/ 2017
цистит или инфекция!" data-essbisHoverContainer="">

Ако някога сте имали инфекция на пикочните пътища (ИПП), знаете за вашето специално място в ада. Трябва да се има предвид, че една от всеки пет жени получава такава инфекция най-малко веднъж в живота си.

Инфекцията се случва, когато бактериите се промъкнат в пикочния мехур през уретрата и се размножават, причинявайки подуване и увреждане на лигавицата на пикочните пътища. Това води до симптоми като чести пориви за уриниране, парене, докато пишкате, болка в таза и други.

Ето защо е важно да се избягват определени дейности, за да се излекувате и изчистите от бактериите в уриналния тракт, а не да влошите симптомите или да предизвикате дразнене на вагиналната област.НЕ: избягвате и отлагате лекаря

Забавянето само ще даде на инфекцията повече време, за да се разпространява. Колкото повече се забавите при получаването на медицинска помощ, толкова повече се излагате на риск от сериозни здравни усложнения пише zajenata.bg.

„Така давате възможност на инфекцията да премине от проста инфекция на пикочния мехур, която се третира три дни с перорални антибиотици до сложна бъбречна инфекция, изискваща интравенозни антибиотици,“ казва асистент професор по урология в Станфордския университет.

ДА: играйте на сигурно

Винаги е по-добре да “страдате” от повишено внимание. Уговаряйте си среща с Вашия лекар, когато забележите някакви издайнически признаци на ИПП. И не забравяйте: В аптеките има лекарства, които може да маскират болката, но те няма да премахнат бактериите, както ще направят антибиотиците.

НЕ: спрете да приемате предписаните ви антибиотици

Когато докторът ви каже да пиете антибиотик в продължение на три, седем или 10 дни, той не е просто “гледа тавана”. Много е вероятно да започнете да се чувствате по-добре, след един или два дни от приема на лекарствата, което не означава, че антибиотиците са приключили работата си. Ако спрете лечението си твърде рано, само спомагате за изграждане на защитни сили на бактериите срещу лекарствата. Ефектът е много по-трудно ще се отървете от ИПП.

ДА: пийте лекарствата, както ви е предписано

Правилото е просто: Ако Вашият лекар ви е предписал медикаменти за десет дни, пиете ги точно толкова. Ако след това симптомите продължават, задължително отново на лекар.

НЕ: икономисвайте от ВОДА

Тези ужасни посещения в тоалетната, може да ви накарат да се замисли за всяка глътка вода, но това ​​създава уютна вътрешна среда, където инфекцията ще се влоши. Ако ние сме дехидратирани, тогава бактериите тлеят в пикочния мехур. Когато сме добре хидратирани, ние уринираме редовно и водата почиства стените на пикочните пътища лесно. Също така пиенето на много вода ще помогне за достигането на антибиотика до уринарния тракт.

ДА: пийте много вода

Имайте предвид, че водата ще помогне за разреждане на токсините в пикочните пътища и ще ви облекчи симптомите, но няма да се излекува инфекцията. Единственият начин е да се вземат всички ваши предписани лекарства.

НЕ: задържате пишкането

На всеки пет секунди не е точно забавление или удобно, особено при мисълта за обществени тоалетни. Но когато задържате урината си, всички тези микроби си плуват в пикочния ви мехур. Което много ви отдалечава от бързото възстановяване.

ДА: пишкайте често

Това важи независимо дали имате инфекция на пикочните пътища или не. И не забравяйте да избършете отпред назад. Това е препоръчително за жените, така че бактериите от ануса и дебелото черво, не минават в пикочния мехур през уретрата, която  е много по-къса при жените, отколкото при мъжете. По тази причина жените са склонни към ИПП по-често. Експертите препоръчват също пишкане преди и след секс.

НЕ: секс

Като говорим за секс, да го правите, докато имате ИПП, не е добра идея. Повечето жени с ИПП избягват сексуална активност, защото е твърде неудобно. Още повече, че теоретично е възможно бактериите от влагалището да преминат в пикочния мехур, което води до нова инфекция. В тази връзка най-добре да се въздържате от сексуална активност по време на активна инфекция.

ДА: повишено внимание

Лекарите предлагат да се изчака до преминаване на инфекцията и изчезване на симптомите. Но ако все пак  вие двамата не можете да държите ръцете си далеч давайте. Но ако триенето е твърде много или имате неприятно усещане при половия акт , спрете.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...