Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, април 25, 2018

Лечебната вода от чешмата на храма Св. Панталеймон в Хисаря дава надежда и изцерение на незрящи

януари11/ 2017
вода от чешмата на храма Св. Панталеймон в Хисаря дава надежда и изцерение на незрящи" data-essbisHoverContainer="">

Той е господар на пороите и закрилник на болните

Наричат го Пантелей пътник, защото в неговия ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се подготвят да полетят на юг.

Свети Панталеймон е роден през III в. Бил е езичник и се е наричал Пантолеон, т.е. „лъв във всичко“ в превод от старогръцки.

Учил медицина при знаменития лекар Ефросин, после приел християнството и новото си име Пантелеймон всемилостив. Отказал да се кланя на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан през 305 г. Вместо кръв от тялото му потекло мляко.

Тачен е и като светец-лечител, закрилник на доктори и акушерки, покровител на болните. Според поверието помага на хора с увредени очи, затова на светите места, наречени на негово име, винаги има извор, аязмо или чешма с целебна вода. Хората, които ги посещават, не пропускат да пийнат и да си наплискат очите с нея, надявайки се да пречистят тялото си и да се избавят от духовната слепота пише lekuva.net.

В курортния град Хисаря, известен с лечебните си води, главният храм с красива чешма в двора се нарича „Св. Пантелеймон“. И до днес хора с проблеми със зрението посещават това свято място. Не са един и два случаите, в които болни са получили облекчение. Старите хора разказват истории за чудни изцеления. Днес черквата е построена през 1889 г., а през 1999 г. е основно реставрирана и изписана от Таня и Милослав Асенови – млади художници, чиито фрески са изцяло в стила на Риломанастирската иконопис. Заслужава си да се посети това свято място не само заради красотата му, но и заради особеното му излъчване, за което свидетелстват писанията на десетки поклонници в благодарствената книга на храма, пише вестник „Всичко за семейството“.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...