Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, юли 23, 2018

Проверете имунната си система веднага? 4 неща, които разкриват много сериозен проблем

април03/ 2017

Зимата мина, а не можете да се отървете от настинки и все се чувствате като изстискан лимон? Време ви е да проверите защитните сили на тялото си.

Имунологът е специалист по диагностициране и лечение на болестите на имунната система, която ни предпазва от атаките на вируси, бактерии и други врагове на здравето. Предлагаме ви 4 често задавани въпроса, свързани със защитните сили на тялото, и компетентните отговори на лекаря.

 

1.

Има ли заболявания, които открито свидетелстват за проблеми с имунната система?Да, със сигурност.

Такива са ревматоидният артрит, захарният диабет тип 1, множествената склероза, левкозата, лимфомите. Алергията, която може да се проявява като бронхиална астма, сенна хрема и др., също е явен признак за нарушения в имунната система.

 

2. Може ли да се направи изследване, което да покаже имунодефицит на организма ?

Да, и то е нужно при всеки конкретен случай, тъй като няма универсално хапче за поддържане на имунитета на всеки човек. Индивидуалният анализ на защитните сили на пациента ще покаже състоянието им и ще даде възможност лекарят да изготви точна програма за подсилване на имунитета.

Изследването включва взимане на кръв от пръста или вената – специалистът преценява точно какъв кръвен тест е необходим и по кръвната картина получава представа за състоянието на антибактериалните, клетъчните и хормоналните защити на организма. Получените резултати помагат да се уточни на какво се дължи имунодефицитът – на алергични, автоимунни или заболявания на лимфите.

 

3. Помагат ли средствата на народната медицина и правилното хранене (например напоследък се препоръчват морските дарове) за подсилване на имунитета?

Безусловно – витамините, билките и здравословните храни ни поддържат в добра форма. Те повишават устойчивостта на тялото към различни неблагоприятни въздействия на околната среда. Включването в дневното меню на възможно най-много натурални продукти гарантира високия жизнен тонус.

Благоприятно се отразяват и естествените подправки като различните видове пипер, шафранът, джиджифилът, канелата и всепризнатият чесън. Все пак, когато се установят нарушения в имунитета, най-добре е да се лекуват по лекарско предписание, а народните средства да се ползват като поддържащ режим.

 

4. След 55-годишна възраст понякога се появяват алергии и херпес, който минава доста бавно. На какво би могло да се дължат тези неразположения?

Описаните симптоми са клинични признаци на отслабнали защитни сили на тялото и е нужна консултация с лекар. Появата на в по-напреднала възраст може да е реакция на имунната система към сериозни заболявания, включително и злокачествени. Непременно трябва да се потърси мнението на имунолог пише zajenata.bg.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...