Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, май 23, 2018

Обостри ми се ишиасът и болките бяха непоносими, докато не започнах вечер по 5 мин. да правя тези упражнения

юли15/ 2017

Обострянето на ишиас е неприятно състояние, при което се появяват характерни симптоми като пареща болка и изтръпване по хода на седалищния нерв , често слизащи по целия крак надолу. При това ходенето е почти невъзможно, а болката и дискомфорта се облекчават трудно.

Поради това ви предлагаме няколко лесни и изпитани упражнения, които биха могли да ви бъдат от голяма полза за облекчаването на ишиас от различно естество. Те действат като намаляват дразненето и натиска върху седалищния нерв и коренчетата, излизащи между прешлените и така помагат срещу болката и възпалението.

Упражненията биха могли да се използват при радикулит и ишиас от различен произход в това число дискова херния, дегенерация на междупрешленните дискове и шипове (спондилоза) или спазъм и механично притискане на нерва при преминаване между мускулите пише zajenata.bg.

Ако не сте сигурни каква е причината за вашия ишиас може внимателно да опитате последователно упражненията и да подберете тези, при които болката се облекчава или се локализира в областта само на кръста. Този принцип е в основната на методът на Маккензи за облекчаване на болки в кръста и успешно се използва в цял свят.

 

При ишиас свързан с дискова херния Следващите две упражнения се използват успешно при радикулит и ишиас причинени от дискова херния, тъй като спомагат за намаляването на компресията в междупрешленните дискове и дразненето на нервните коренчета. Те се изпълняват по методът на Маккензи като първо се ляга по корем и се търси удобна позиция. След това ако симптомите не се обострят се преминава към упражнение с повдигане на горната част на тялото на лакти. Ако първото упражнение води до облекчение, се преминава и към второто, което е свързано с повдигане на длани.

 

Повдигане на горната част на тялото на лакти

Легнете по корем на равна повърхност. Ако в това положение не усещате значителна болка и изтръпване, сгънете ръцете в лакти и ги поставете с длани надолу. Повдигнете внимателно гърдите и издължете гръбначния стълб, оставяйки подпрени на предмишници. Задръжте тази позиция за 30 секунди дишайки дълбоко. Спуснете тялото до долу и ако нямате усилване на симптомите направете още 2 повторения. Ако усещате облекчение може да преминете към следващото упражнение. Ако не усещате облекчение пропуснете следващото упражнение и преминете към тези при дегенеративни заболявания на прешлените.

 

Повдигане на горната част на тялото с изпъване на ръце

Останете легнали по корем и поставете дланите под раменете. Избутайте се внимателно нагоре с ръце и издължете гръбнака. Ако при повдигането на гърдите усетите напрежение, болка или изтръпване по задната част на бедрата, преустановете движението. В крайно положение краката и долната част на таза не трябва да не се отделят, горната част да е повдигната, а гръбнака да е извит назад. Задръжте в това положение за 10 секунди, след което се върнете до изходно положение. Ако се чувствате добре направете 10 повторения.

 

При ишиас свързан със спондилоза и шипове Тези упражнения спомагат за увеличаването на разстоянието между прешлените, тяхната подвижност и намаляват риска от прищипване на нерв. Могат да се използват в комбинация с първите 2 упражнения или други упражнения при болки в кръста.

Колене към гърдите

Легнете по гръб Ако в тази позиция се чувствате добре, внимателно сгънете коленете и стъпете с ходила. Ако в тази позиция се нямате усилване на симптомите, сгънете бавно двете колене заедно към гърдите и ги обхванете с ръце. Ако се чувствате добре в тази позиция, останете в нея за 30 секунди. Ако тази поза намалява болката и симптомите ви, направете 3 повторения и преминете към следващата. Ако няма промяна може да опитате с леки стречинг упражнения при ишиас вследствие от мускулен спазъм.

 

Завъртане на таза

Застанете в позиция със сгънати в коленете крака. Стегнете коремните мускули, завъртете таза и притиснете кръста към леглото. Задръжте за 5 секунди, след което се върнете в изходно положение. Ако се чувствате добре направете 10 повторения.

При притискане на седалищния нерв поради мускулен спазъм. В някои случаи ишиас може да бъде обострен от притискане на седалищния нерв при преминаването си през крушовидния мускул (m. piriformis) в областта на таза. В тези случаи от полза могат да бъдат някои стречинг упражнения, които да отпуснат мускула и освободят нерва.

 

Стречинг за задната част на бедрата и седалището

Легнете по гръб с изпънати крака. Сгънете десния крак в коляното и го хванете с две ръце под коляното. Внимателно издърпайте коляното в посока към гърдите. Задръжте за 30 секунди Ако се чувствате добре направете 3 повторения и преминете към другия крак.

Стречинг за крушовидния мускул

Останете по гръб и сгънете краката в коленете. Прекръстете десния крак върху левия, така че десния ви глезен да се качи върху лявото коляно. Обхванете дясното бедро с две ръце и внимателно го изтеглете в посока към гърдите. Задръжте за 30 секунди.

 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...