Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, октомври 20, 2018

Само тези две йога пози са достатъчни, за да сте във форма, ако отделите по 5 минути дневно

септември04/ 2017

Нашият все по-суетен свят има много неща, на които обръщаме внимание, но да намерим време за да се поддържаме във форма, както духовно и физически, става все по-трудно. Така че не приемайте този текст като покана да добавите още една задача, която трябва постоянно да се изпълнява.

 

Това две силови пози – едни от най-основните; те се “изплащат” най-добре с резултата си.

Ако седнете на пода, а след това без помощта на ръцете си се изправите лесно, тогава ще живеете дълго време.

Позите “клекнал” или “наклон напред” са чудесен начин да практикувате важни физически движения.

Много пози просто представляват вариации на “клекнал” и “наклон напред”. Позата “клекнал” предизвиква компресия, а позата “наклон напред” помага за разтягане. Те са на ин и ян на движението, които се допълват взаимно.

Защо клекнал?

Поза “клекнал” (малазана) подобрява гъвкавостта на мускулите и подвижността на тазобедрената става. Тази гъвкавост се дава на всеки един от нас по рождение, но намалява с възрастта, тъй като ние не я развиваме. Смята се, че тазобедрените стави са отговорни за нашите емоции и сексуална енергия.

 

В допълнение, гъвкавите тазобедрените стави са от решаващо значение за правилното подравняване на тялото –  по време на ходене и стоене. Тази поза съкращава  и стяга  мускулите на краката ни (прасците и ахилесовото сухожилие), раменете, врата и гърба.

Позата “клекнал” подобрява  укрепването на подвижността на органите.

Защо наклон напред?

Позата “наклон напред” (утаназана) помага за разтягането на задната повърхност на тялото – особено на подколенните сухожилия, както и на мускулите в зоната на гърба и пояса.

Позволявайки по такъв начин на тялото да се разтяга, от гръбначния стълб се отстранява цялото натоварване и гръбначния стълб се опъва без напрежение. Тази поза също така успокоява нервната система. Няколко двойки упражнения с поза “клекнал” и “наклон напред” освобождава от напрежението в бедрата, успокоява емоционалното състояние и укрепва долната част на тялото.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...