Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, юли 21, 2018

Полезно е да се знае! Маслото, или маргаринът е по-полезен

септември19/ 2017

Дебатът дали маргаринът или маслото са по-полезни за консумация се води с променлив успех от няколко години насам. Независимо от разнородните мнения по темата, едно е сигурно – под етикета на всяка храна ще намерите точно това, което се съдържа в нея.

Независимо от марката масло, която изберете, в него почти винаги се съдържат следните съставки за една супена лъжица: 100 калории и 7 грама наситени мазнини (близо 1/3 от препоръчителната дневна доза).

Трябва да имате предвид, че и зехтинът или олио от рaпица съдържат точно толкова или дори повече калории, но това, което прави маслото неблагопроятно за здравето е високото ниво на наситени мазнини – те са тези, които, консумирани във високи количества, повишават нивата на холестерол в кръвта , а с него и рискът от сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, инсулт и атеросклероза

.

Трапезните маргарини са продукт, който съдържа от 25% до 80% мазнини. В една лъжица трапезен маргарин с 80% масленост обаче се съдържат едва 2 грама наситени мазнини. Този факт извежда на преден план маргаринът като по-полезен за поддържането на добре функционираща сърдечно-съдова система. Повечето маргарини са още източник на витамини А и Е, Омега 6 мастни киселини. В някои от тях се съдържат и хранителни вещества като минерали, фибри или фитостероли. От години в трапезните маргарини не се съдържат и хидрогенирани мазнини, тъй като се произвеждат по изцяло обновени технологии.

Мастно растворимите витамини добавяни в повечето маргарини, придружени от консумация на мазнини, действат полезно на организма. Разликата лесно може да бъде забелязана при етикетирането. За улеснение на потребителя ЕС гласува регламент, част от подхода „Здраве във всички политики“, който изисква прецизното изброяване на алергените ,наситените мазнини, сол, захар и други съставки в състава на храните.

Бързата справка гласи:

В една лъжица масло се съдържат:

Калории: 100+

Мазнини: 12

Наситени мазнини: 54%

Транс мазнини: 0,5

Холестерол: 31

В една лъжица маргарин се съдържат:

Калории: 80-100

Мазнини: 9-11

Наситени мазнини: 18%

Транс мазнини: 1,5-2,5

Холестерол: 0

Относителен дял на мастните киселини (в %) и съдържание на холестерол в хранителните източници на мазнини:

Мнението на специалиста:

Проф. Божидар Попов, председател на Българското дружество по хранене и диететика и автор на книгата „Митове и истината за храните, храненето и диетите“:

Това, че маслото се възприема като „изцяло натурален продукт“ не означава, че всичките му съставки са полезни за здравето. Маслото се избива от каймака на млякото, а животинските мазнини в него съдържат холестерол, който значително повишава нивата на лошия холестерол и съответно рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Маргаринът от своя страна се добива от растителни мазнини, които не съдържат холестерол в себе си, а дори напротив – съдържат високи нива на здравословните полинаситени и мононаситени мазнини. Ето защо нискомаслените маргарини са добър избор за здравословно хранене. Съвременните технологии на производство изхвърлят от състава на маргарините хидрогенираните мазнини и намалят нивата на наситените мазнини. Това доказва, че в крайна сметка маргаринът е полезен избор.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...