Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, януари 18, 2019

Десет видове рак, които заплашват дебелите хора

септември20/ 2017

Наднорменото тегло и затлъстяване повишава риска от развитие на десет чести видове рак , съобщиха от британски учени в списание Lancet. Експерти от Лондонския факултет по обществено здраве и тропическа медицина събрали данни от пет милиона души за това проучване и резултатите били зашеметяващи, те потвърдили връзката между затлъстяването и развитието на рак .

Доказали, че наднорменото тегло силно и линейно е свързана с повишен риск от развитие на шест вида рак. Най-застрашените части са рак на маточната шийка , а след това на пикочния мехур, бъбреците, шийката на матката, щитовидната жлеза и левкемия.

Хората с по-голям индекс на телесно тегло, също имат по-голяма вероятност за заболяване от рак на черния дроб, дебелото черво, яйчниците и гърдата , но връзката в тези четири случая е по-ясна, отколкото предишните шест и зависи от други индивидуални рискови фактори.

Въпреки тези заболявания представляват 90 процента от диагностицираните раци в Обединеното кралство, някои от най-честите видове, като рак на простатата, не е намерена връзка с наднорменото тегло.

Въпреки,че връзката между рака и затлъстяването е сложна, ясно е, че увеличаването на телесното тегло увеличава риска от развитие на рак, заключават изследователите.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...