Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, декември 17, 2017

Технолог в мандра обясни защо се промени вкусът на киселото мляко, кашкавала и сиренето и те вече не са това, което бяха

октомври02/ 2017

През последните години, проблемът с липсата на желаещи да работят в бранша се задълбочава. Според производители навлизането на дуалното обучение може да накара повече деца да изберат професията – технолог, предава БНТ.

Йордан Илиев, технолог в мандра: Просто се принуждаваме да взимаме и обучаваме, което води до загуби, до лоша продукция.

Киселото мляко вече не е толкова кисело, казват потребителите.

Технолози обясняват разликата с промяна в метода на производство и употребата на некачествен фураж.

На новите въведения, на новите видове закваски, които не са толкова кисели. Примерно за киселите млека, имитиращите продукти, които нямат специфичния вкус на кашкавал и на сирене.

Стане ли дума за домашно приготвено кисело мляко, повечето рецепти, вместо готова закваска, включват вече квасено кисело мляко. Според производители на мая и закваски технологията може да е опасна за здравето.

Димитрина Трендафилова, фирма за производство на органопрепарати, мая и закваски: Хората обикновено смятат, че трябва да спазват българската традиция и вземат от предходното кисело мляко и тогава подквасват. Ние даваме предпоставка на патогенните микроорганизми да се размножават и да спират развитието на добрата микрофлора и това води до понижаване имунитета.

За разлика от млечните продукти, вкусът на характерното за село Дерманци – млечно ястие „белия мъж“ не се е променило през годините. Намирането му е почти невъзможно. Може да го опитате само в дома на бабите от региона. Млечната каша получи поредната награда в Луковит на конкурса за най-вкусно ястие от мляко.

Йорданка Тодорова, село Дерманци: Преди години, когато са пасли навън животните то просто прави конци. Сега не е така на конци. Променила се е гъстотата на млякото, понеже е с химикали.

Съборът на производители и преработватели на мляко в Луковит продължава и утре.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...
loading...