Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, септември 18, 2018

Хората си мислят, че кафявият ориз е по-добър от белия, но са в голяма заблуда!

октомври04/ 2017

Когато хората си мислят за нездравословни, рафинирани храни се сещат за един цвят: бял. Бялата захар и кафява захар, бяло брашно, бял ориз и т.н.

Въпреки, че това може да е вярно за повечето храни, че бялата версия е по-нездравословна от кафявата версия, оризът изглежда е един от малкото изключения.
Нека да започнем като говорим за това защо хората си мислят, че да хапваш бял ориз е толкова лошо.


 

Бял ориз и кръвната захар
Основната причина, поради която хората се опитват да избягват белия ориз е, защото предполагат, че ще се повиши кръвната захар. Това схващане се дължи главно на факта, че други бели въглехидратни храни като хляба, имат висок гликемичен индекс.
Въпреки това, не цветът на ориза определя свойствата му, а видът му. Например, ориз басмати има изключително нисък гликемичен индекс, независимо от това дали е кафяв или бял.
При направено проучване, учени са установили, че белият ориз басмати е с нисък гликемичен индекс, докато кафявият ориз басмати е с гликемичен индекс средно-висок. Това доказва, че само цветът на ориза е недостатъчен и не може да определи дали ще скочи кръвната ви захар.
 

Кафяв ориз и фитати
Въпреки, че кафявият ориз не е лош за вас, има много причини, за да изберете белия ориз пред него (като изключим факта, че е с по-добър вкус). Кафявият ориз съдържа повече фитати от бял ориз.
Фитатите, иначе известни като фитинова киселина, често се определят като „анти-хранителни вещества“, което се дължи на факта, че блокират усвояването на няколко минерали, изключително полезни за здравето и често съдържащи се в ориза. Например желязо, цинк и калций.
Съобщава се, че яденето на високо-фитатни храни през целия ден може да доведе до минерален дефицит и много от неприятните симптоми, които го придружават, пише „За жената“.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...