Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, септември 26, 2018

Храните, които ще вкарат холестеролът ви в норма без лекарства

ноември01/ 2017

В този материал ще ви разкрием топ храните, които ще ви помогнат в борбата с високите нива на лошия холестерол.

Специалисти посочват, че редовната им консумация върши чудеса за организма.

 

Ето кои са топ храните, които ще ви помогнат да държите нещата под контрол:

1 . Патладжани

Те се считат за топ зеленчук за намаляване нивата на лошия холестерол.

Това им свойство се дължи на високото количество фибри, съдържащи се в тях. Патладжаните са богати на два вида фибри – разтворими и неразтворими. Неразтворимите не играят съществена роля при този проблем. За сметка на това те са полезни за тялото. Разтворимите пък са в състояние да понижат значително нивата на лошия холестерол.

 

2. Домати

Съдържащият се в доматите ликопен не само е мощен антиоксидант, но има и положително действие върху намаляване нивата на лошия холестерол. Освен това разтворимите фибри, съдържащи се в този зеленчук, спомагат за елиминирането на излишния холестерол от червата.

 

3. Риба тон

За никого не е тайна, че този вид риба е богата на омега-3 мастни киселини. Това я прави особено важна за здравето на сърцето.

 

4. Грозде

Редовният му прием стимулира определени ензими, участващи в регулирането нивата на мазнините в кръвта. Освен това, приемайки грозде, спомагате за намаляване нивата на триглицеридите. Те могат да доведат до ударно повишаване нивата на кръвната захар.

 

5. Шоколад

Сладкото изкушение, което е любимо на мнозина, също е мощен помощник за понижаване нивата на лошия холестерол.

Този факт се дължи на съдържащите се в какаото флавоноиди, които действат като мощни антиоксиданти. Те предпазват артериите от натрупването на плаки.

За да извлечете максимална полза от приема на шоколад, е необходимо да залагате на такъв, който съдържа поне 70% какао.

 

6. Бамя

Също като патладжаните, този зеленчук е богат на полезни фибри. Те детоксикират червата и елиминират излишъците от холестерол.

 

7. Боровинки

Тези малки сини плодчета са невероятно богати на витамин Е. Този витамин не само ви прави по-красиви, а и намалява значително риска от увреждане на кръвоносните съдове и натрупването на плаки по тях.

Всеки е наясно, че запушването на кръвоносните съдове се появява в резултат на окисляване на холестерола, а това води до редица сърдечни проблеми.

 

8. Ябълки

Те са богати на полифеноли – антиоксидантни съединения, които са отлично средство срещу този проблем.

Това вещество предотвратява образуването на плака в кръвоносните съдове. Освен това ябълките са богати на разтворими фибри, които също имат немалка роля в борбата с лошия холестерол.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...