Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, ноември 18, 2018

Все още използвате превръзки, или тампони? Трябва да прочетете това!

ноември29/ 2017

Средно една жена има менструация веднъж месечно, в продължение на около 5 дни, около 40 години от живота си. По време на този период, трябва да се използват различни продукти, за да останат чисти и свежи. А производството на тампони и превръзки е пазар от 718 милиона долара, тъй като те са необходими.

Но дали някога сте се чудили за тяхното произвотство и нравствена стойност зад тези продукти?

Те са масово произвеждани в голяма степен рекламирани и евтино изработени от избелена коприна и пластмаса.

 Защо няма реклами за много по-безбидните алтернативи? Със сигурност се знае, че е има алтернативни продукти, нито да мислят, че има потенциален риск от използването на продукти за менструация.

Почти всички тампони и превръзки са изработени от избелена вискоза, памук и пластмаса, така че какво мислите, колко са безопасни? А да не говорим, че тези продукти оставят влакна във влагалището, които могат да причинят инфекция на пикочния мехур, вагинална инфекция и синдром на токсичен шок.Тампоните също са известни, че поемат естествените течности и бактерии, които вагината произвежда, за да остане чиста и здравословна.

Номер 1 съставката в обща за тампони и превръзки е вискозата. Вискозата съдържа фибри, които са направени от целулозни влакна. Целулозата е естествен елемент, но за да произвеждат коприна се изисква химически процедури, които включват: въглероден дисулфид, сярна киселина, хлор и сода каустик. Нежеланите ефекти от прекалено излагане на коприна са: гадене, повръщане, болка в гърдите, главоболие и много други. Превръзките също съдържат много малко пластмаса, която позволява достатъчно въздушен поток „там долу“, така че на свой ред може да доведе до редица инфекции.Тампоните и превръзките се избелват използвайки хлор, в резултат на производството на диоксин, което от своя страна е свързано с рак на гърдата, ендометриоза, потискане на имунната система и различни други заболявания.

Така че, кои са другите по-безопасни варианти?

Менструалната чашка е първият избор като алтернатива на тампоните или превръзките. Тя е гъвкава силиконова чашка, която се вмъква във вагината. По принцип, тази чашка събира всичката кръв и се празни всеки 12 часа по време на цикъл и отново се поставя. Знаем какво си мислите …

отвратително. Но това е най-препоръчителният избор за вашия месечен цикъл, плюс това облекчава болките в стомаха (ПМС).

Друг отличен вариант са превръзките за многократна употреба, които са направени от безопасни материали, които са силно резорбируеми, лесно се перат и се предлагат в различни размери и нива на потока.

Последната алтернатива са продукти, произведени от органичен памук, които не са филтрирани по химичен път, и не съдържат синтетични материали.

Loading the player…

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...