Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, ноември 18, 2018

Лесен тест с йод, проверка, дали щитовидната ви жлеза работи нормално и какви мерки да вземете

декември01/ 2017
Йод – това е важен елемент за тялото, чиито излишък или дефицит се отразява на телесното тегло

 

Недостигът на йод засяга психичното здраве, мозъчната функция и други органи, отговорни за доброто състояние на организма

Хормоните на щитовидната жлеза се състоят от 65% йод. При недостиг на йод се увеличава щитовидната жлеза и се появява едно не особено приятно за дамите заболяване (гуша).

Почти всички изменения на щитовидната жлеза се случват, защото тя се опитва да компенсира по някакъв начин онова, което не ѝ се доставя, или което получава в изключително малки дози. 

Липса на йод

Много важно е сами да проверявате нивото на йод в организма.

Това може да бъде направено с помощта на прост тест у дома.

Писали сме вече за този тест, но ще повторим как точно се извършва тази проста и лесна процедура за онези, които не знаят. След като направите този тест е добре да се обърнете за съвет и диагностика от специалист, особено и задължително ако резултатите от домашния тест не са много добри.

И така, какво трябва да направите? Вечер, преди да си легнете, начертайте с памучен тампон три черти върху вътрешната част на ръката, така както е показано на снимката. Линиите, които правите, трябва да бъдат тънка, малко по-дебела и най-плътна.

Веднага се консултирайте с лекар, ако на сутринта не виждате нито една от трите линии. За най-добра полза и вярна информация имате нужда от ендокринолог.

Ако е останала само дебелата линия преразгледайте диетата си. Дневната норма отйод може да се набави с редовната консумация на храни като водорасли, риба треска, скариди, яйца, сушени кайсии, ананас и гуава.

 

Ако е изчезнала само тънката линия – здравето ви не е в опасност.

Запомнете: Използването на  йодирана сол – най-евтиният и най-достъпен начин за предотвратяване на хипотиреоидизъм .

Но за да има ефект от нея, тя трябва да се добавя пестеливо само на студени ястия. Готвите ли с йодирана сол, то всичките ѝ ценни качества буквално ще се изпарят.

Накрая ще споделим с вас един метод за подобряване на кръвообращението с помощта на йод. Още в началото искаме да ви предупредим, че е добре да ползватейода изключително щадящо и много внимателно.

За подобряване на кръвообращението използвайте т.н. „йодно око“. Нарисувайте око с йод там, където няма особен приток на кръв. Прилагайте само веднъж и за кратко време. Добре е 5-процентния разтвор на йода да се разрежда с малко вода преди приложение пише .

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...