Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, декември 15, 2018

Климатологът Христо Попов: За Коледа сняг, а ето къде и кога през декември ни чакат –15

декември02/ 2017

Средиземноморският циклон Татяна покри България със сняг през изминалите дни. Според климатолога Христо Попов снежната покривка ще се задържи най-много до четвъртък, когато ще има ясно време и ще се появи нов антициклон, който ще вдигне температурите през уикенда до 15 градуса.
„От понеделник пак ще завали сняг, така че спокойно можем да кажем, че зимата дойде“, казва Попов.

В някои райони на страната валежите ще бъдат придружени от силен северен вятър, който ще създава усещане за арктически студ.

Виелиците в последния месец на годината ще станат ежедневие.
„През декември температурите ще бъдат в нормата, но ще вали много сняг. Максималните температури ще бъдат малко над нулата. Ако тази обстановка, с редуване на циклони, се задържи, аз очаквам на Коледа и Нова година да има огромна снежна покривка“, коментира климатологът. Според него рискът от бедствени положения не е много голям, но е възможен. Около 25 декември трябва да очакваме от северозапад да нахлуе по-студен въздух и да падне сняг, който ще се задържи повече от обикновено. Температурите ще паднат до минус 10° в южните райони на страната, а в планинските части и котловините живакът ще чукне минус 15°. В дните след Коледа снеговалежът ще прекъсне, но в навечерието на Нова година отново ще се поднови. Тогава пътуванията ще бъдат рисковани, защото в планинските проходи се очаква снежната покривка да надмине половин метър.
Не бива да забравяме, че ниските декемврийски температури крият сериозни рискове за здравето, предупреждават специалистите. Добре е да избягваме дългия престой навън. Ако ни предстои пътуване, най-важно е да се запасим с топли дрехи и гориво и задължително да носим със себе си заредени телефони.
Особено уязвими на студа са възрастните хора и тези с хронични белодробни и сърдечносъдови заболявания. Рязката смяна на температурите също не е препоръчителна. Трябва да внимаваме най-вече, когато излизаме навън от топло помещение.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...