Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, декември 15, 2018

Ето как по очите, люспите и хрилете на рибата да разберем дали тя е прясна

декември05/ 2017

Очите на прясната риба са бистри и изпъкнали, а хрилете й са розово-червени. Това каза д-р Татяна Николова , началник отдел в Дирекция „ Контрол на храните “ към БАБХ , цитирана от „Фокус“ за проверките във връзка с предстоящия Никулден .

Тя препоръча на потребителите да купуват риба и рибни продукти от регламентирани производители.

„Как изглежда прясната риба? Тя е покрита с тънък пласт слуз, ако той е по-плътен означава, че рибата е престояла повече.

Люспите на рибата трябва да са плътно прилепнали към мускулатурата, да са блестящи, да няма разкъсвания. Хрилете трябва да са розово-червени, очите трябва да изпъкнали и бистри“, коментира д-р Николова.

По думите й най-вече коремната кухина на рибата не трябва да е надута и с натиск на пръст вдлъбнатината трябва да изчезва бързо. „Всички граждани, които имат съмнения във връзка с качеството на рибата или за липса на документи за нейния произход, могат да подават сигнали на сайта на БАБХ или на горещия телефон на агенцията. Ние ще предприемем действия по всички сигнали, които са подадени във връзка с качеството и безопасността на храните“, допълни д-р Николова. 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...