Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, февруари 20, 2019

Ужас, косъмчета около зърната на гърдите! Да изпадаме ли в паника? Вижте кога са наистина опасни:

декември06/ 2017

За жените  космите върху гърдите не са чак толкова рядко явление, колкото може да изглежда. Най-често те се появяват в пубертета , но в действителност това може да се случи и по-късно, ако има някакъв вид хормонални сривове . Тези косми могат да бъдат около зърното и като правило, те са по-тъмни от другите косми по тялото. Има някои случаи, в които е редно да се притеснявате, ако имате косми върху гърдите си.

Нормално ли е, ако имам косми по гърдите?

В някои случаи (пубертет, хормонална недостатъчност , бременност , менопауза ) това не е изненадващо явление, но в някои случаи появата на косъмчета е тревожен звънец. Това се отнася за случаите, когато космите растат директно от зърната или когато растат много бързо и гъсти. Ако забележите подобен прекомерен растеж на космите , трябва да потърсите медицинска помощ .

космите на гърдите на жената

Как да се справим с косъмчетата по гърдите?

Има много начини. Ако сте загрижени за няколко косъмчета, можете лесно да ги дръпнете с пинсети. Можете да използвате и ножица, и внимателно да ги подстрижете. Друг начин е бръсненето, но в никакъв случай не бръснете чувствителната кожа на зърното. Можете да обръснете космите, които се намират в близост. Направете това много внимателно!

Ако имате по гърдите си толкова много косъмчета, че да се превърнат в комплекс, можете да отидете на лекар за извършване на операция за премахване на космите или за отстраняване на причината за техния растеж.

Кога присъствието на косми по гърдите може да се смята за аномалия?

Когато космите растат твърде бързо, твърде дебели и груби са. Между другото, причината за това е изобилието на мъжки хормони в организма. Това заболяване е наречено синдром на Кушинг . Става дума за излишък на хормона кортизол . Причините могат да бъдат тумори или прекомерна употреба на лекарства, които съдържат стероиди . Не пренебрегвайте този проблем, посетете вашия лекар!

Синдром на поликистозни яйчници

Синдромът причинява излишък на окосмяване – не само в гърдите, но и в други части на тялото. Симптомите на това заболяване са също и други: наднорменото тегло , загуба на коса , депресия . Определено трябва да се лекувате!

Преди да вземете драстични мерки, вгледайте се внимателно в гърдите си. Ако проблемът са няколко допълнителни косъмчета, можете да дишате спокойно! Но ако е по-сериозно, не прилагайте самолечение, а се консултирайте с лекар!

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...