Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: четвъртък, декември 13, 2018

Това са скритите симптоми на полово предаваните болести

декември11/ 2017

Симптомите могат да се проявят, независимо от вида на половия акт – вагинален, орален или анален и независимо от използването на презерватив. Въпреки че презервативите са ефективни при намаляване на шансовете за полово предавани болести, нито един метод (освен въздържание) не е 100% ефективен.Това важи особено за някои трансмисивни заболявания, като генитални брадавици и генитален херпес.

Симптомите могат да варират от едва доловими до очевидни.

 Ако смятате, че имате някои от тях, незабавно посетете лекар. Някои може лесно да се третират и премахне, а някои изискват дългосрочно лечение.

Също така, ако забележите някой от тях е важно да уведомите всички партньори, за да може и те да се тестват. Ако не се лекуват, полово предаваните болести могат да увеличат риска от получаване на други болести като ХИВ.

Това са някои от най-често срещаните полово предавани болести и техните симптоми:

Хламидия

Бактериална инфекция на гениталиите. Трудно се открива, защото в ранен етап често има малко или изобщо няма признаци и симптоми. Когато се появят, обикновено започват три седмици след експозицията на хламидия.

Признаци и симптоми

Болезнено уриниране 
Болки в долната част на корема Вагинално течение при жените 
Секрет от пениса 
Болки полов акт при жената 
Болка в тестисите при мъжете

Гонорея

Бактериална инфекция на гениталиите. Първите симптоми се появяват в рамките на два до 10 дни от появата. Въпреки това, някои хора могат да бъдат заразени с месеци преди да се появят първите признаци и симптоми

Признаци и симптоми

Гъст или кървав секрет от пениса и вагината 
Болка или изтръпване при уриниране 
Често уриниране 
Болка при полов акт

ХИВ

Това заболяване пречи на способността на организма ефективно да се бори с вирусите, бактериите и гъбичките, които причиняват болести, а това може да доведе и до СПИН и хронични и животозастрашаващи заболявания. Някои хора развиват симптоми, подобни на грип, обикновено две до шест седмици след инфекцията.

Ранните симптоми на ХИВ включват

Треска 
Главоболие 
Обща слабост 
Подути лимфни жлези 
Обрив

Тези ранни симптоми, които изчезват в рамките на една седмица до месец, често се считат за симптоми на други вирусни инфекции. През този период са много заразни. По-сигурните или сериозните симптоми на ХИВ не трябва да се появят в рамките на 10 или повече години от началната инфекция. Както вирусът продължава да се размножава и да разрушава имунната система, могат да се развият леки инфекции или хронични симптоми, като например:

Повредени лимфни възли, често един от първите признаци за ХИВ 
Диария 
Загуба на тегло 
Треска 
Кашлица и затруднено дишане

Признаци и симптоми на по-късен етап:

Постоянна умора 
Нощно изпотяване 
Температура или температура от 38 градуса в продължение на няколко седмици 
Подуване на лимфните възли по-дълго от три месеца 
Хроничен диария

Генитален херпес

Гениталният херпес е много заразен и предизвикан от типа херпес симплекс вируса HSV. HSV влиза в тялото през малки пукнатини в кожата и лигавиците. Повечето хора с HSV никога не знаят, че го има, защото няма признаци и симптоми. Или пък може да бъдат леки и да прекарат дълго време. Когато са забележими, първият етап е обикновено най-лош. Някои хора никога не са имали втори етап, а други хора пък, може да изпитват симптоми за период от десетилетия.

Когато са налице, симптомите могат да включват

Малки, червени изпъкнали мехурчета или отворени рани в гениталните, аналните или околните райони

Болка и сърбеж около гениталната област, седалището или вътрешната страна на бедрата

Началните симптоми са болка или сърбеж, в началото на няколко седмици след заразяване. След няколко дни може да се появят малки, червени балони. Те пукат и се превръщат в язви, които могат да кървят. При жените раните могат да се появят във вагиналния район, на седалището, ануса, а при мъжете на пениса, скротума, седалището, бедрата или ануса.

Докато имате язви, уринирането е болезнено. През началните епизоди може да имате грипоподобни симптоми, като главоболие, болки в мускулите и повишена температура, както и подути лимфни възли в слабините.

Генитални брадавици (HPV инфекция)

Причинява се от Human papilloma virus HPV е един от най-често срещаните видове полово предавани болести.

Признаци и симптоми

Малки, сиви отоци или в цвета на кожата в гениталния район 
Няколко брадавици една до друга 
Сърбеж и дискомфорт в генитлния район 
Кървене през половия акт

Често пъти няма симптоми

Хепатит

Хепатит A, B или C са заразни инфекции, които засягат черния дроб. Най-сериозните са хепатит B и C. Някои хора никога не развиват симптоми. Но за тези, при които възникват са

Слабост 
Гадене и повръщане 
Болка и дискомфорт в стомаха, особено в областта на черния дроб, от дясната страна под ребрата 
Загуба на апетит 
Тъмна урина 
Треска 
Сърбеж 
Жълта кожа

Сифилис

Бактериална инфекция, която засяга гениталиите, кожата и лигавиците, но може да включва и други части на тялото, включително сърцето и мозъка.

Признаци и симптоми

Четири етапа: първичен (малък, безболезнен язва на част на тялото, където е предадена инфекция, обикновено гениталиите, ректума, езика или устните, увеличени лимфни възли), втора (червен или червеникаво кафяв обрив, язви на някоя част от тялото, умора и неразположение, болки), латентен (сериозно увреждане на вътрешните органи и смърт след няколко години на заразата.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...