Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, декември 11, 2018

Какво се случва с тялото, ако пиете кафе всеки ден или го откажете?-Всичко за най-коварната напитка на нашето време

януари06/ 2018

Как започва вашата сутрин? Ако не можете да се събудите без чаша кафе, е време да помислите как напитката, консумирана от много от нас в прекомерни количества, засяга тялото ви. Има много митове, свързани с най-важната храна „дрога“, но как да разберете дали кафето е вредно или благоприятно за вас лично? Заедно с лекар-диетолог и съосновател на проекта Beauty Ballers Анна Ивашкевич, разбираме какво става с тялото, когато откажете кафе.
 

КАКВО Е КАФЕ?
Тази напитка е направена от печени семена (зърна) от няколко вида растения, а силата на напитката зависи от степента на тяхното изпичане.

Между другото, на чаша кафе, имаме предвид напитка, направена в кафе-машина, или прясно смляно и поставено във вряща вода, без добавяне на мляко или сметана (това е храна, а не напитка).

Разтворимото кафе не се споменава, защото силата му е по-ниска от зърното, освен това ароматните съединения и практически всички полезни вещества се губят поради дългия процес на преработка.

ОСНОВНИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ НА КАФЕТО– Кафето не трябва да се пие на празен стомах, защото предизвиква производството на хормон холецистокинин, който предизвиква храносмилането. И ако в стомаха няма храна, тогава няма какво да се разгражда – този процес води до появата на киселини и признаци на гастрит.
– Кафето увеличава киселинността на стомашния сок, кръвното налягане и нарушава съня .
– Консерванти, които са толкова в кафето, оказват негативно влияние върху метаболизма, предизвикват появата на целулит (затова е по-добре да се използва като скраб).
– Успокояващият ефект има противоположната страна: един час след храненето на кафето причинява повишена производителност. А в един час ще има сънливост.
– Кафето не трябва да се консумира от бременни и кърмещи жени. Кофеинът се натрупва в кръвта на бременни жени, прониква в плацентата, води до намаляване на количеството желязо и други минерални елементи в майчиното мляко.
– Води до пристрастяване: Злоупотребата с кафето води до обезводняване, така че когато консумирате твърде много от тази напитка, водният баланс е много труден за възстановяване.

ОСНОВНИ ПРЕДИМСТВА НА КАФЕТО– Кафето съдържа антиоксиданти – те отстраняват от тялото свободни радикали, които допринасят за стареенето на тялото.
– Калоидните антиоксиданти помагат за борба с рака, някои сърдечни заболявания, и двата вида диабет и болестта на Паркинсон;
– Някои изследвания доказват, че истинското естествено кафе намалява вероятността от развитие на рак на дебелото черво, стимулира храносмилателния тракт.
– Кафето намалява или напълно премахва главоболието, тъй като разширява съдовете на мозъка.

ЗАЩО Е ПО-ДОБРЕ ДА НЕ ПИЕТЕ КАФЕ ВЕДНАГА СЛЕД СЪБУЖДАНЕТО?
Ключовата хармония, която се произвежда от нашето тяло през целия ден, е кортизолът – той помага да се събуди сутрин и да заспи вечерта. На сутринта нивото на хормона е най-високо, а ако по това време пием кафе – напитката ще блокира производството му, значи след известно време отново ще искаме да спим. Обикновено производството на кортизол настъпва от 6 до 9 ч., А връхът е около 8-9 ч., Така че най-добре е да пиете кафе в 10 часа или след обяд.

КАКВО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ, АКО СЕ ОТКАЖЕТЕ ОТ КАФЕТО?
Въпреки факта, че тази напитка има неоспорими предимства, тя не е подходяща за всички. В допълнение, само 10% от любителите на кафето не злоупотребяват с него, а останалата част обикновено пият средно по четири чаши на ден, което надвишава допустимата норма.
Така че, ако се откажете от кафето:
 Вашето тяло ще се научи как по-добре да абсорбира витамини
Кофеинът „убива“ витамин B, намалява желязото, калий, цинк, калций. И една чаша в 150 ml инхибира абсорбцията на калций за още три часа. Освен това кофеинът измива калция от тялото и в резултат на злоупотребата с кафето костите стават крехки.
 Можете да се отървете от наднорменото тегло
Както вече казахме, кофеинът увеличава производството на кортизол и засяга работата на надбъбречните жлези. Надбъбречните жлези работят заедно с щитовидната жлеза, която се грижи за метаболизма – заради кафето се забавя и наддавате.

Вашият имунитет ще се издигне
Кофеинът не е най-добрият приятел на нашата имунна система, отново, поради щитовидната жлеза. Ограниченото функциониране на щитовидната жлеза води до отслабен имунитет, който причинява заболяване. Ако се чувствате чувствителни към различни заболявания, трябва да стоите далеч от кафе, поне докато се почувствате по-добре.
 

Няма да имате проблеми с черния дроб
Кафето не се усвоява по най-добрия начин. Вашият черен дроб работи за производството на ензими, които разграждат кафето и го метаболизират. Ето защо, когато ензимите са необходими за други вредни химикали, черният дроб може внезапно да стане „мързелив“. Много хора, които пият кафе постоянно, имат „мързелив“ черен дроб.
 
 

Ще станете по-енергични
Въпреки факта, че усещате кафето, в крайна сметка то спира да работи. Кафето причинява на организма да произвежда адреналин, а ако го пиете постоянно, тогава се нуждаете от повече и повече кофеин всеки път, така че тялото да реагира с еднаква ефективност.
 

Ще се почувствате по-секси
И отново за щитовидната жлеза. Тази част от нашето тяло е отговорна за хормоните, които контролират нашето либидо, например, за тестостерона. Така че, веднага щом спрете да упражнявате натиск върху щитовидната жлеза с кофеин, ще забележите подобрения в сексуалния си живот.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...