Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, декември 11, 2018

Може да ги носите в себе си, без да знаете-Симптоми на рак на маточната шийка

януари08/ 2018

Ракът на маточната шийка  най-често се причинява от HPV (човешки папиломавирус), който е силно заразен. Този вирус спада към STI (полово предавани инфекции) и се проявява в много видове, но само някои причиняват рак на шийката на матката.

Една HPV инфекция може да изчезне от само себе си самостоятелно или може да доведе до анормален растеж на клетките, които могат да доведат до рак на маточната шийка.

Знаците за рак на маточната шийка може да не бъдат толкова очевидни или явни като рак на гърдата, но има начини да се разберат знаците.

Свържете се с гинеколог незабавно, ако забележите:

 

1. Необичаен секрет

Когато ракът започва да расте вътре в шийката на матката, клетките на маточната стена започват да се отделят, при което се произвежда воднист секрет.

 

2. Брадавици

Според гинекологът Роза Мария Лиме, „Появата на малки брадавици (външни или вътрешни) служат като червен флаг … заболявания като HPV, които могат значително да увеличат шансовете за рак на маточната шийка при жените.“

 

3. Болка или кървене

Ракът на маточната шийка се развива по стените на шийката на матката, които могат да изсъхнат, което води до дискомфорт и кървене. Може да има и ректално кървене или на пикочния мехур. Всяко кървене извън менструалния цикъл трябва да бъде изследвано.

 

4. Анемия

Ако вашите хранителни навици не са се променили и все още се чувствате уморени, или ако сърцето ви ускорява след нормалното натоварване, може да имате симптоми на анемия. Анемията може да бъде причинена от ненормално кървене, което често съпровожда рака на шийката на матката.

 

5. Пикочни проблеми

Като шийката на матката набъбва, пикочния мехур и бъбреците могат да бъдат притискани, и да осуетят преминаването на урината. В резултат на това може да не сте в състояние напълно изпразвате пикочния мехур, което води до болка и/или инфекция на пикочните пътища.

 

6. Непрекъсната болка в краката, бедрата

Също така, подуване шийката на матката води до притискане на вътрешните органи. Кръвоносните съдове могат също така да бъдат притискани, което прави трудно за кръвта, да достигне до таза и краката, причинявайки болка и подуване на краката и глезените.

 

7. Загуба на тегло

Повечето форми на рак, намаляват или дори потискат апетита. Подуването на шийката на матката може да компресира стомаха, в резултат на намален апетит и загуба на тегло.

Моля, имайте предвид, че тези симптоми не е задължително да означава рак на маточната шийка. Само лекар може да постави диагнозата. Има рискови фактори за развитие на HPV, и може да се появи както при мъже, така и жени.

Най-известни рискови фактори за рак на маточната шийка са

Пушене, или пасивно пушене
Честа смяна на сексуални партньори
Необезопасен секс
Понижен имунитет

Тъй като полово предавените инфекции са най-честата причина за рак на маточната шийка, е добре да се запознаете с признаците и симптомите на HPV (човешки папиломавирус). Освен това, превантивни прегледи, като цитонамазка могат да помогнат за откриване на рак на маточната шийка в началото. Тези превантивни прегледи (като една цитонамазка) трябва да бъдат ежегодно.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...