Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, януари 18, 2019

5 ранни предупредителни признаци на анален рак-Всеки е твърде смутен да говори за тях, но не ги игнорирайте

януари19/ 2018

През последните няколко десетилетия ракът се превърна в централна тема както в медицинските, така и в медийните общности. Това до голяма степен се дължи на трудно разпознаващите симптоми и често агресивното лечение.

Това обаче е една форма на рак , която обикновено се пренебрегва и от двата пола, поради местоположението му и табуто му в обществото – анален рак.

Това е форма на рак, злокачествен тумор на последната част на дебелото черво, наречена анус.

Причината, поради която тази форма на рак често се пренебрегва, се дължи на неговото местонахождение.

Това не е част от тялото, което лесно се вижда, за да се изследва ежедневно, или област, за която дори мислим, когато обсъждаме рака. В резултат на това хората могат неоправдано да пренебрегват или отхвърлят напълно симптомите на анален рак. Да не говорим, че може да бъде доста досадна и неудобна тема за обсъждане. Тъй като те не получават (незабавно) внимание, хората с потенциални анални ракови заболявания са изложени на риск от влошаване.

Идентифицирането на рака на ануса в най-ранния етап е изключително важно. Въпреки че може да е много трудно да се направи това, тъй като много от симптомите на анален рак не са налице на ранен етап. Ако обаче умишлено и редовно обръщате внимание на потенциалните симптоми, въпреки че ракът може да се развие, той може да помогне за намаляване на риска.

Важните симптоми, които трябва да следвате, са:

* Болка или чувство на натиск в ануса
* Сърбеж в ануса
* Анално кървене
* Наличие на бучка или твърда област близо до ануса
* Промени във функцията на червата

В повечето случаи причината за рак на ануса е неясна. Факторите, които могат да повишат риска от развитие на рак на ануса, обаче, могат да включват: тютюнопушене и намалена имунна система.

Ако имате някой от тези симптоми на анален рак, моля, попитайте Вашия лекар за преглед.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...