Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, януари 18, 2019

Ето как да разберете най- лесно дали имате проблем със сърцето- тялото ви алармира, не ги пренебрегвайте!

февруари02/ 2018

Подозирате ли, че сърцето ви не функционира правилно?

В тази статия ще ви разкажем за какво е необходимо да внимавате, за да разберете дали този орган функционира правилно.

Защо трябва да се тревожите, ако сърцето ви не функционира правилно?

Когато става дума за здравето, най-важният орган в тялото ни е сърцето. Това е моторът, който ни запазва живи.

 

Да наблюдавате дейността на този орган е по-лесно, отколкото си мислите.

Въпреки това сърдечните проблеми стават все по-често срещани, поради вредните ни навици, отразяващи се на здравето ни.

Тези проблеми не се появяват отведнъж.

Те са резултат от вредните ни хранителни навици, нездравословен начин на живот и пренебрегването на тревожните признаци.

 

Причините за увреждането на сърцето ви са различни:

Лоши хранителни навици
Липса на физическа дейност
Пушене на цигари
Непълноценна почивка и сън

 

Изключително важно е да посетите специалист щом се появят следните симптоми:

1 .Болка в гърдите 

Болката в гърдите може да е резултат от различни здравословни проблеми. Трябва да сте изключително внимателни, ако болката се засилва или води да усещане за тежест и свиване в сърцето.

Когато болката в гърдите е причинена от сърдечен проблем, този орган получава кръв с ниско съдържание на кислород. Ето защо трябва да получите помощ възможно най-бързо.

 

2. Аритмия

Сърдечният ни ритъм е равномерен през повечето време. Обичайно даже не забелязваме работата на сърцето си, когато е здраво и бие равномерно. Но ако забележите, че сърцето ви бие много бързо, бавно или неравномерно, посетете лекар, защото сърцето ви не работи както би трябвало.

 

3.Сънна апнея

Понякога сънната апнея е пренебрегвана, но това състояние може да е симптом, че сърцето ви не функционира правилно. При този проблем въздухът не може да влиза в тялото по време на сън, като това може да доведе до сърдечен удар, поради недостатъчното снабдяване с кислород на мозъка и сърцето.

Дори да сте страдали от сънна апнея за кратко, необходимо е да сте внимателни. Тъй като може да се отрази върху качеството на съня – на вашия и този на партньора ви.

 

4. Оттекли крака и ходила

Ядете ли много солена храна? Ходили ли сте повече от обичайното напоследък? Нормално е краката и ходилата ви да оттекат в двата случая. Въпреки това е необходимо да възстановят нормалното си състояние след няколко дена.

Трябва да се уверите, че подуването не е постоянно. Ако е така може да е признак за задържане на течности, причинено от проблем със сърцето или заболяване на артериите.

 

5 .Треперене и недостиг на въздух

Не е нормално постоянно да се борите за глътка въздух или да се чувствате уморени и задъхани често. Ако това ви се случва без причина трябва да се запитате дали сърцето ви функционира правилно.

Важно е да наблюдавате навиците си. Ако сте ги променили или сте започнали нова физическа дейност през изминалите дни, може би недостигът на въздух е нормално състояние.

 

6. Сексуална дисфункция [

Един от най-ранните признаци на възможно сърдечно заболяване е еректилната дисфункция, особено при пациенти на възраст 40-50 години.

Ако страдате от друго заболяване или сте на възраст над 50 години е важно да посетите лекаря си.

По този начин заедно ще можете да определите дали сексуалната ви дисфункция се дължи на сърдечен проблем или друго заболяване.

 

7. Синдром на разбитото сърце

Болката, която изпитвате, ако страдате от този синдром е подобна и дори по-силна от тази по време на сърдечен пристъп. Това е временно състояние, което колкото и да е странно засяга много здрави хора.

Този синдром се открива при пациенти без регистрирани висок холестерол, високо кръвно налягане, непълноценно хранене или такива, водещи уседнал начин на живот.

Болните от това заболяване страдат от повишаване на количеството на катехоламините, вещества подобни на адреналина, които се освобождават в организма им. Това се случва при сериозно умствено безпокойство.

Внезапното повишаване на катехоламините се държи на факта, че организмът търси начин за освобождаване на вещества, водещи до нормализиране на състоянието му след подлагане на високи нива на стрес или тревожност.

За щастие това състояние е временно и не води до трайни увреждания в 90% от случаите.

 

Основни съвети с грижа за здравето на сърцето ви

Опитвайте се да водите здравословен начин на живот като се храните добре, спортувате и се грижите за умственото си здраве.
Ако забележите странни симптоми, не се колебайте да посетите лекар. Сърцето ни често показва много признаци, които не трябва да бъдат пренебрегвани.

Обръщайте внимание на симптомите, които се проявяват редовно. Има редица медицински изследвания, с които веднага могат да бъдат открити свързаните с тях заболявания. Понякога дори кръвните изследвания са достатъчни за откриване дали сърцето ви не функционира правилно.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...