Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, декември 16, 2018

Хапвате ли тези храни ще забравите за очилата и ще подобрите виждането си

февруари24/ 2018

С годините осъзнаваме колко е важно нашето здраве и започваме все повече да се грижим за него. Ето няколко неща, които може да направите, за да забавите максимално дълго слагането на очила и лещи
Правилното хранене с подходящи хранителни вещества може не само да предотврати, но и да спре процеса на влошаване на зрението.

Нещо повече, правилното хранене даже може да подобри виждането. И сега е времето за големия въпрос:
Трябва да ядете доста храни, богати на витамин А.

Този витамин е от решаващо значение за зрението ви, така че високите нива могат да помогнат за предотвратяване на възпаление на очите, сухи очи и слепота за нощно време.

Витамин А произвежда пигментите в ретината на окото и е изключително важен за цялостното здраве на вашите очи, особено при нощно виждане. Националният очен институт проведе проучване, според което приемането на витамин А или други антиоксиданти във високи нива заедно с цинк би могъл да намали риска от дегенерация на макалута в напреднала възраст с почти 25%. Освен това, витаминът участва в образуването и поддържането на костите, зъбите, слузните мембрани, имунната система и белите кръвни клетки.

Препоръчителният дневен прием за възрастни е 5000 IU. Така че, тук ще ви представим много богати на витамин А храни, от които да избирате. Консумирайте ги редовно, за да повишите нивата на витамин А в организма, като по този начин подобрите зрението и даже кожата си.

богати на витамин А

1. Домати
Този зеленчук е с ниско съдържание на калории, но с високо на витамини и минерали, в това число витамин А. Счита се, че яденето на един среден домат осигурява на тялото ви 20% от препоръчителното дневно количество витамин А. Освен този витамин, домати са богати и на витамин С.
– 1 среден домат – 22 калории и 1025 IU витамин А.

2. Пъпеши
Пъпешът е с ниско съдържание на калории и мазнини, но с високо на хранителни вещества и витамини, особено витамин А. Само една част от пъпеша доставя на тялото ви 120% от дневните нужди от витамин А.
– 1/8 среден пъпеш – 23 калории и 5986 IU витамин А.

3. Говеждо месо /черен дроб/
Това е един от най-добрите източници на витаминити А и С, както и голям естествен помощник при лечението на анемия. Само 100 грама говежди черен дроб осигуряват 300 процента от препоръчителното дневно количество витамин А.
– 100 грама червено говеждо месо – 135 калории и 16898 IU витамин А.

4. Айсберг марули
По-светлите марули съдържат витамин А и в една порция на салата съдържат само 10 калории, което ги прави здравословни и вкусни.

5. Праскови
Те са богати на желязо, магнезий, калий, витамин С, калций и фосфор. Една праскова дава 10% от препоръчителния дневен прием на витамин А.

6. Сладки картофи
Те са много хранителни и вкусни. Един сладък картоф ще ви осигури 438% от препоръчаното дневно количество витамин А. Още по-страхотен е факта, че тези картофи са много нискокалорични.

7. Червени чушки
Червените чушки съдържат витамини А и С и също са богати на ликопен.

8. Масло от черен дроб на треска
Това масло може да се консумира по 2 начина, т.е. в течна и капсулна форма. Богато и на витамини А и D, както и на омега-3 мастни киселини.

9. Черен дроб на кокошка
Той има изобилие от витамини и минерали, а 100-грама парче ще ви достави невероятните 1507% от препоръчителното дневно количество витамин А. Спанак
Спанакът е невероятно здравословна храна и богат източник на витамин А, С, К, желязо, калций и манган. Сервиран в купа, спанакът осигурява 49% от препоръчителната дневна стойност.
– Сервиращ размер (1 купа), 2464 IU витамин А, 8 калории.
 

 ряпа
Репите са много богати на витамин А – в една средна порция от ряпа има 1453 IU витамин А и 159 калории.

 овесена каша
Повечето овесени зърна са обогатени с витамин А – една купа от този вид овесена каша има 159 калории и 1453 IU витамин А, което представлява 29% от дневния прием.

Обезмаслено мляко
Обезмасленото мляко е богато на много основни хранителни вещества, включително витамин А. Чаша мляко има 395 IU витамин А и 146 калории.

Моркови
Средният морков има 25 калории и 10191 IU витамин А, което е 204% от дневния прием.

киви
Тиквите са богати на витамин А и други хранителни вещества като бета каротин, който се превръща във витамин А в организма. В 300 грама тиква се съдържат 22868 IU витамин А (457% от дневния прием) и само 82 калории.

Сушен босилек
100 гр. сушен босилек има 251 калории и 744 IU витамин А.

Паприка
Една супена лъжица паприка има 20 калории и 3448 IU витамин А, което е почти 70% от дневния прием на хранителните вещества.

Глухарче
В глухарчето се съдържат 112% от препоръчителното дневно количество на витамин А (5589 IU) и само 25 калории.

Зеле
Зелето е богат източник на витамин А – в една купа зеле има 10320 IU витамин А (206% от RDA) и само 34 калории.

Червен пипер
Друг голям източник на витамин А е червения пипер. Ще получите до 42% от дневната нужда като консумирате само една супена лъжица от тази съставка.
– 1 супена лъжица червен пипер – 16 калории и 2081 IU витамин А.

Грах
Половин купа грах осигурява 134% от дневната нужда от витамин А. Също така, грахът е богат на витамин С, В и К.
– ½ купа грах – 62 калории и 1680 IU витамин А. Сушени кайсии
Сушените плодове са невероятен източник на хранителни вещества, енергия и антиоксиданти. Например, сушените кайсии имат изобилие от витамин А, което означава, че една кайсия ще ви осигури 94% от препоръчителната дневна сума. Броят на калориите е 313.

Риган
Без съмнение това е един от най-богатите билкови източници на витамин А, т.е. 100 грама ще ви осигурят 161% от препоръчителното дневно количество витамин А и 271 калории.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...