Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: четвъртък, декември 13, 2018

Рязко спада границата на годините при заболяемост от рак на дебелото черво

февруари24/ 2018

Според данните от едно изследване, нараства смъртността от рак на дебелото черво сред хората на възраст около 50 години. Това е причина след преминаване на тази възрастов предел да се препоръчват профилактични прегледи за проследяване състоянието на правото и дебелото черво.
Въпросното изследване обаче показва още една тенденция – рак на дебелото черво днес развиват и все повече хора под 50-годишна възраст.

Падането на възрастовата граница за развитие на заболяването е тревожен проблем, имайки предвид, че в по-млада възраст много малко хора се подлагат на профилактични прегледи.

Това е причина диагностицираният при по-младата възрастова група рак на дебелото черво често да е в твърде напреднал стадий.
Възрастовата граница за развитие на рак на дебелото черво – статистически данни
Споменатото по-горе американско проучване обхваща официалната статистика за смъртността от рак на дебелото черво в САЩ в периода 1970-2014г. Установено е, че до 2004г. те прогресивно е намалявала сред възрастовата група 25-54 години. След този период смъртността започва да нараства с около 1% годишно. Днес от рак на дебелото черво умират средно 4.3 на 100 хиляди души. Интересно е да се отбележи, че заболяването е по-разпространено сред бялата раса. Тези данни поставят на дневен ред въпроса за причините за развитие на заболяването.
Макар и широкомащабни, проучванията от този тип рядко дават пълноценна информация за конкретните причини за наблюдаваните резултати. Затова причините за „подмладяването” на рака на дебелото черво тепърва ще се изясняват. Повечето специалисти асоциират развитието на заболяването главно със затлъстяването и посочват, че болшинството от диагностицираните с този тип раково заболяване имат и проблеми с теглото.Успокоителните данни
Учените, провели проучването, са категорични, че макар и да зачестяват, случаите на рак на дебелото черво сред млади хора все още са медицинска рядкост. Вместо да притесняват хората под 50-годишна възраст резултатите от проучването трябва да затвърдят нуждата от превантивни здравни грижи.
Затова специалистите насочват хората в зряла възраст към здравословен начин на живот и навременна реакция при първи симптоми на проблем с дебелото черво. С повишено внимание към тях следва да се отнасят хората, фамилно предразположени към развитие на рак на дебелото черво. Специалистите посочват, че заболяването е лечимо в случаите, когато е диагностицирано навреме.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...