Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, декември 16, 2018

9 промени в гърдите, които показват сериозен здравословен проблем

март04/ 2018

Редовните посещения при гинеколог за рутинни прегледи на гърдите и репродуктивните органи е много важна. Но понякога е доста добре и сами да видите, така че, ако забележите някоя от следните промени, много е важно бързо да се свържете с вашия лекар.

 

1. Едната гърда е по-голяма от другата

Това състояние може да означава естествена асиметрия на гърдите, която е често срещана при по-голямата част от жените и която най-често се проявява по време на ПМС . Но това също може да показва и някои здравословни проблеми.

 Когато гърдата започва значително да променя формата си, това може да бъде признак за необичайни промени в нейните тъкани.

 

2. Възпаление на кожата под гърдите

Може да става дума за алергична реакция към даден материал или пък на метала, който се намира в някои модели сутиени, които съдържат никел. Става дума за чест симптом, който се появява при жени с големи гърди. Възпаление възниква, когато кожата от гърдата се трие с кожата под нея, като същевременно е изложено на изпотяване.

 

3.

Бучка на ареолата

Става дума за съвсем естествени промени в зърната. Ролята на гърдите е производството на мляко, а дребните хапки означават край на жлезата. Те по време на менструалния цикъл могат да се увеличат и да станат много по-изразени. Но ако забележите, че една от гърдите си, или и двете, имат необичайно изразени хапки, това може да бъде признак за кисти. Те не са доброкачествени, нито опасни, но все пак трябва да се контролират. От друга страна, в най-лошия сценарий, съсирекът на ареолата могат да показват и тумор. Всякакви промени в гърдите, особено тези, които могат да се видят с невъоръжено око или да се достигнат, трябва незабавно да се съобщават на гинеколог.

 

4. Появата на мъх на гърдата

Често става дума за реакция на определени препарати или лекарства, съдържащи тестостерон, мъжкия хормон, но може да бъде признак за синдрома поликистоза на яйчниците. Останалите симптоми, които показват, кисти на яйчниците, акне и нередовен месечен цикъл.

 

5. Сърбеж на зърната

Може да става дума за алергична реакция към препарата за душ, материята или цвета на плата. Много е важно да перете новия сутиен или дрехите преди първото носене, а знайте, че сърбежът може да означава и почти пришествие на менструацията, което понякога показва и хормонални промени в организма. В най-лошия случай, може да става дума за един вид рядък рак, който идва с други симптоми като много суха кожа на зърната и жълтеникав или червеникав оттенък.

 

6. Бял секрет от зърната

Гърдата служи за производство на мляко, а секрет, който прилича на него е съвсем нормален и не е непременно знак за определени заболявания, но може да бъде предизвикан от физически стимулант заради повишеното ниво на пролактин, несвързан с бременността и майчинството. Може да бъде и реакцията на някои медикаменти, които повишават нивото на този хормон.

 

7. Червен секрет от зърната

Може да показва доброкачествен тумор , който възниква в млечните канали на гърдата. Във всеки случай, добре е да потърсите съвет от лекар.

 

8. Неравна, възлеста тъкан в гърдата

Често предполага разширяване на млечните канали, известно като мастопатия . Става дума за честа смяна в гърдите, която възниква поради хормонални промени преди менструация и по време на стрес. Но тя също може да бъде признак за киста ( фиброцистична мастопатия ) или един вид тумор известен като фибром . Ако промените стават по-изразени, незабавно посетете вашия гинеколог.

 

9. Възел на гърдата

Често става дума за киста . Ако възелът е във формата на топка и е под напрежение, най-често е доброкачествена киста , която може внезапно да се появи и следващия цикъл сама да изчезне.  Симптомите на киста в гърдите са болка и могат да се достигнат, ако са в близост до кожата и по-големи от 1 сантиметър. Често стават изразени преди появата на месечния цикъл. Но имайте предвид, че този симптом може да бъдат и рак на гърдата . Ако почувствате маса в гърдата, която не се променя, незабавно потърсете съвет от лекар.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...