Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, май 21, 2018

За да не е ленив стомахът ви! Петте най-добри супи за нашата храносмилателна система-Ще работи като часовник!

март13/ 2018

Супата е течно първо ястие, което се консумира най-вече на обяд. Супата, като правило, трябва да съдържа не по-малко от 50% вода.

Интересно е, че супите са сравнително младо ястие, което се е разпространило преди 400-500 години с появата на силни, неокисляеми и химически неутрални ястия.
Към днешна дата има около 150 основни вида супи в света, които са разделени на повече от хиляда подвида.


Супата полезна ли е? Необходимо ли е да се яде всеки ден?
Безброй генерации от баби знаеха със сигурност, че не могат да живеят без суп. Междувременно някои експерти са сигурни, че ползите от супите са преувеличени.
Супата е подхранваща, но в същото време лека, бързо поглъщана от тялото. Много е важно да ги ядете с хора, които нямат тегло или имат лош апетит, както и тези, които се появяват след заболяване. В пилешката супа например се съдържат вещества, които облекчават симптомите на настинка.
Калориите в първото ястие са по-малко, отколкото в пържени и дори задушени ястия, и те не са по-лоши в храненето за тях. Това е важно за тези, които искат да отслабнат.

 

Рецепти за вкусни супи за всеки ден
Ако харесвате супите и искате да готвите някоя нова – тази статия е за вас. Подготвили сме селекция от най-добрите супи за правилното хранене.

Супа топчета по нов начин
СЪСТАВКИТЕ

2 литра вода
200 г мляно месо
100 г моркови
300 г картофи
100 г ориз
40 г зелен лук
сол, пипер на вкус
дафинов лист

Зелени подпавки на вкус

ПОДГОТОВКА

Сварете вода, поставете в нея настъргани моркови и картофи.
Направете кайма.
Когато картофите са готови наполовина, добавете топчетата от мляно месо и ориз, дафинови листа, сол и черен пипер на вкус.
За няколко минути, преди супата да е готова, добавете натрошени билки и лук. Бон апетит!

Супа със сирене

1,5 литра вода
1,5 опаковка топено сирене
1 малък морков
1 малък лук
4 средни картофи

ПОДГОТОВКА

Обелете картофите, нарежете на малки парчета, излейте вода и гответе.
Нарежете морковите, лука, добавете към картофите., добавете растително масло.
Разбъркайте супата, докато сиренето напълно се разтвори. Сол на вкус. Варете за 30 минути. Бон апети!

Пилешка супа
СЪСТАВКИТЕ

400 г пилешко филе
2 картофа
1 голям морков
180 г сирене
2 литра бульон или вода
Зелени подправки
дафинов лист, черен пипер
Сол

ПОДГОТОВКА

Пилешкото филе, се реже на кубчета със среден размер.
Нарежете обелени картофи на кубчета, моркови на полумесеци.
Запържете филетата в тиган в малко количество зехтин.
Оставете бульона да заври, сложете дафинов лист и бахар, добавете кубчетата филе.
Намалете малко огъня и гответе за 7-10 минути.
Добавете зеленчуците и гответе още 10-15 минути.
Сложете сирене в супата, разбъркайте.
Добавете сол, черен пипер и ситно нарязани зеленчуци. Разбъркайте и извадете супата от огъня. Бон апети!

Зеленчукова супа

СЪСТАВКИТЕ

1 морков
1 лук
шепа бяло зеле
1 тиквичка
3-4 домати
½ чушка
сол на вкус

ПОДГОТОВКА

Преди това почистете и нарежете всички зеленчуци.
След това започнете да поставяте в тенджерата периодично, първо морковите, малко време им дайте, после чушката, лука и накрая доматите, тиквичката и зелето .
Покрийте с капак и гответе зеленчуците на слаб огън за 25-30 минути в собствен сос. Ако е необходимо, можете да добавите малко вода. Периодично разбърквайте.
След това добавете горещата вода, осолете, оставете да заври и изключете.
Супата е готова. Сервирайте с копър, магданоз и заквасена сметана. Можете да добавите настърган чесън и черен пипер.

Млечна супа със зеленчуци


СЪСТАВКИТЕ

1 литър мляко
400 г вода
400 г картофи
400 г карфиол
100 г моркови
300 г  грах
20 г масло
сол на вкус

ПОДГОТОВКА

Нарежете морковите на малки кубчета, запържете в половината от маслото, докато си сменят цвета.
Начупете карфиола на малки съцветия.
Обелете картофите на малки кубчета.
Сварете млякото.
Оставете водата да кипне, добавете сол, картофи и зеле, след като добавете запържените моркови.
Варете на слаб огън, докато е полуготова, след това добавете топлото мляко, поварете още малко и накрая добавете грах, оставете да заври и варете в продължение на 15 минути.
Поставете парче масло върху супата. Бон апети!

Рецептите за супа са разнообразни, така че всеки път можете да изпробвате нова опция.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...