Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: четвъртък, март 21, 2019

Всички се срамуват от тях, но това са 6 ранни симптома на анален рак, който се различава от колоректалния рак

април15/ 2018

Аналният рак започва при откриването на ректума. За съжаление, често хората, които имат някои от симптомите, свързани с този вид рак, се чувстват неудобно.

Аналният рак е различен от колоректалния рак .

Ракът на дебелото черво има ефект върху целия ректум и дебелото черво, докато аналният рак засяга само ректума.

Средно на един от четирима души, страдащи от рак на ануса разбират за болестта, след като тя се е разпространила в лимфните възли и един на всеки десет души разбира за него, след като се е разпространил към други органи.

Макар и не толкова често, колкото на дебелото черво, броят на хората, страдащи от рак на ануса се увеличава непрекъснато и причината за това е вероятно, че тя не се лекува в начален етап.

Ето защо е изключително важно да се открие анален рак в ранен стадий , и тава може да бъде трудно, тъй като симптомите не винаги се случват. Освен това, когато ракът се е разпространил, има много симптоми и те са:

– Сърбеж в ануса  
– Болка в ануса 
– Необичайни движения на червата 
– Анално кървене 
– Необичаен секрет от ануса 
– Наличието на бучки в близост до ануса

Някои от факторите, които причиняват рак на ануса   застрашават имунната система, като тютюнопушене и честото дразнене в аналната област. Възрастните, които са над 60-години са най-уязвима група. Мъжете под 35 и жените над 60 години също са изложени на риск от развитие на този вид рак.

Как да се открие анален рак в ранен етап и по този начин да спаси живота ви?

Шансовете за успешно лечение на рак са разбира се много по-големи, ако открие в ранен стадий. Има много процедури, които може да се направят, за да открие ракът и някои от тях са:

Дигитално ректално изследване: Това е физически преглед на аналната кухина търси всякакви аномалии и израстъци, и включва преглед с пръстите на ръцете след поставянето на ръкавици.

Aноскопия : При извършване на този вид преглед, лекарят поставя аноскоп (малък инструмент под формата на тръба) в ануса, за да погледне по-дълбоко във вътрешността на ануса.

PET, MRI, CT, Х-лъчи, ултразвук и биопсия са процедури които обикновено се използват за откриване на рак .

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...