Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, януари 19, 2019

Ето как да се избавите от токсични роднини, които тровят живота, но няма да имат шанс да ви завлекат със себе си, няколко нива надолу

април17/ 2018

„Всички щастливи семейства са еднакви, всяко нещастно семейство е нещастно по свой начин.“

Семейство – това е специална връзка, много близка и, най-важното, завинаги. Желанието да живеете в идеалното семейство е абсолютно нормално, но какво ще стане, ако хората около вас далеч не са съвършени?

 

Токсични хора

Как да бъдете, ако имате токсични роднини – обърнете гърба си или намерете компромис? И може би това не са те, но вие  им пречите да живеят?

„Но това е майка ми!“ Или, баща, сестра, брат, дъщеря, син, баба …

„Това са местните хора!“ Тези фрази изграждат наши собствени вътрешни бариери-неразрушими стени, които притискат отвътре и отравят живота. В края на краищата ние не се поставяме на първо място.

Днес ще ви каже как да разпознаете тиранина и да поемете контрол над ситуацията. И в края на статията вижте алгоритъма за общуване с токсични хора, разработен от психолози.

Отровата от роднините е особено токсична. И, за да се избегне емоционалната травма , е необходимо тези връзки да се прекъсват незабавно. За да разберете, че човек е токсичен, анализирайте следните ситуации.

 

ЗНАЦИ ЗА ТОКСИЧНОСТ

 

Манипулира доверието

Днес този човек ви утешава, а утре публично се присмива. Той се преструва, че не е безразличен към живота ви, искрено иска да ви помогне. Но всъщност не го е грижа. Слушането и състраданието са специален начин да ви заставят под контрол, така че пред други, по-значими хора за него, да изглежда по-привлекателен, да разказва интересни истории от личния живот на някой друг.

 

С такива хора е необходимо да се говори внимателно, по-добре за нищо, или в краен случай за времето. Много е лесно да стигнете до стръвта на манипулатора, но се старайте да бъдете по-внимателни в отговорите си, но по-добре да попитате първо.

Търсенето на полза от страна на такива роднини може да се види отдалече. Те знаят как да изчезнат поне шест месеца и да се появят, когато имат нужда от нещо. Няма значение какво иска човек в този момент: пари, помощ, подкрепа или комфорт. След като получи желаното, отново изчезва в непозната посока.

Изненадващо, ако имате нужда от помощ, такъв роднина ще намери стотици причини да откаже.

 

Уви, но трябва да ограничите тази комуникация. Дразненето, което ще се натрупва във вас, непременно изпръсква под формата на чувство на неудовлетвореност, скандал или кавга. Ако многократно сте се сблъсквали с такова отношение – отдалечете се от такъв човек, бъдете по-мъдри и не се обиждайте.

 

Не признава грешките си

Такъв човек, дори ако вината му е очевидна и доказана от други свидетели, никога не признава, че греши. Напротив, той ще ви принуди да вярвате, че неговата вина е част от вашата вина.

 

Пораждайки чувство на объркване , такива хора много лесно манипулират другите. Тази форма на физическо насилие се нарича „газлайтинг“(светлина от газена лампа/затъмняване), където най-важното е да накараме хората да се съмняват в собственото си мнение.

 

Такива хора са изключително токсични, те са първите, които трябва да бъдат държани на разстояние. В противен случай рискувате да попаднете в неприятна ситуация. Ако някой от роднините попада под това описание, опитайте се да ги избегнете и не се свързвайте с тях. Винаги стойте сами и ако се появи съмнение, знайте, че това е манипулация.

Постоянна критика

Такъв човек смята себе си за скептик и винаги ще открие вина. Както в един анекдот: „Кой е виновен?“ – „снахата“. – Значи тя не е вкъщи. – Нищо, роклята й виси. Разбира се, всеки от нас има право да направи грешка. Но осъждането и безкрайните упреци сериозно вредят на самоуважението.

 

Като упреква и унижава другите, манипулаторът се поставя на първо място. Невъзможно е да живееш тихо в такава ситуация. Опитайте се да избегнете тези хора с цялата си сила . И ако не успеете да избегнете разговора, опитайте се да удържите удара. Вашите козови карти са: учтивост, спокойствие, равнодушие и игнориране. Обърнете внимание на нервите си, съгласете се, но се вслушайте в себе си повече от другите.

Не забравяйте, че критиките са част от успеха. Но понякога може да грешите, какво да криете, всичко е наред за всички. Никога не се срамувайте да признаете вашата вина.

 

Тирания и агресивно поведение

Тези признаци на токсичност са по-чести в отношенията „мъж-жена“ и „родител-дете“. Такива хора са тирани, агресори, командири … И вие винаги сте жертва.

 

Такъв човек ограничава вашето желание , кара ви да ревнувате или да се чувствате виновни, да избягвате комуникация и постоянно да налагате вашето мнение. Той винаги е прав и знае колко е най-добре. Не е изключено не само психологическо, но и физическо насилие.

 

Какво трябва да направя? Бягайте през глава далеч от него! Изберете правилния модел на поведение: не викайте и не правете сцени, не си отивайте, не съжалявайте. Спрете да бъдете роб и жертва. Тази ситуация е много опасна не само за самочувствието, но и за живота и здравето.

Много е трудно да бъдете селективни в комуникацията с роднините. Понякога трябва да си взаимодействате с тях и понякога да чувствате тяхната разрушителна отрова. За да се предпазите от токсични хора, вслушайте се в препоръките на психолозите.

 

КАК ДА СЕ СПРАВЯМЕ С ТОКСИЧНИТЕ ХОРА

Излезте от зоната за комфорт. Не забравяйте, че сичко ще се влоши, само че по-късно.
Анализирайте страховете си. Може би сте алчен за сламки, за измислени стойности и връзката не е необходимо да бъде спасена.
Практикувайте емпатия, опитайте се да чуете какво се опитва да предаде човекът, дори ако опонентът ви има различни интереси.
Уважавайте личното си пространство, вашето първо.
Изразете себе си правилно и поддържайте външния вид. Дори ако събеседникът каже неловките неща, които идват само при него, опитайте се да наблюдавате разстоянието, да филтрирате информацията, да запазите уважението и културата.
Във всяка ситуация, бъдете уверени в себе си и се научете да казвате „не“.
Използвайте в речта си магическите думи: „благодаря“, „моля“, „извинете ме“.
Не мислете за проблеми, когато те не съществуват.

Бъдете търпеливи. Направете окончателните заключения и предприемайте действия само със хладен ум и трезво изчисление. Под емоция можете да правите много глупави неща. Всяко решение, което звимате, трябва да се мисли до най-малките подробности.

 

Прекъсването на отношенията с негативните роднини не означава, че те трябва да бъдат напълно изключени от вашия живот. Важно е да запомните още от самото начало, че токсините, които те излъчват като омраза , непрекъснати претенции и натиск, ви пречат за пълноценен живот .

За да не се удавите в собственото си чувство за вина , не бива да избягвате семейните контакти. Те трябва да бъдат ограничени, намалени до допустим минимум. Така че токсичните роднини няма да имат шанс да ви завлекат със себе си, на няколко нива надолу.

Смятате ли, че такава защита ще работи срещу токсични хора ? Пишете ни в коментарите, как ще направите, да се окажете в подобна ситуация.

Ако е полезно за вас, покажете го на приятелите си в социалните мрежи.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...