Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: четвъртък, март 21, 2019

Всички ги имаме – малките тъмни петънца по кожата. Но кога са наистина опасни? Всички ЗА и ПРОТИВ махането на бенките:

април17/ 2018

Бенките по тялото могат да се появят скоро след раждането или да бъдат придобити по-късно през живота. Те се различават по размер, форма, цвят и други характеристики. За някои петънцата са бижу, за други – естетически дефект. Но е ясно едно – няма човек, който да няма бенки.

Темата за бенките е много подходяща, тъй като през последните години често я повдигат в пресата и по телевизията. Каква опасност наистина представляват тези тъмни петна и може ли да ги премахнете? Опитахме се да разберем заедно с лекарите от Клиническата академия по лазерна медицина.

Загадките на бенките: кои са опасните петънца по тялото

Почти три четвърти от населението на света преглеждайки внимателно кожата си открива най-малко една бенка. В различни епохи бенките са изненадвали с тайната на техния произход и разпространение, считали са се като знак за добър късмет или проявление на тъмните сили – в зависимост от големината и местоположението им върху кожата. Около бенките са се формирали много митове относно тяхната опасност, или, напротив, ползи.

За щастие, Средновековието вече е минало и трябва ясно да разберем, че бенките са просто струпване от меланоцити, участъци от кожата, наситени с пигментни клетки. Това не са „белези на съдбата“, те не носят късмет, по тях не се определя естеството или състоянието на здравето. И най-важното, бенките могат да се отстранят, а понякога това се налага.

nevus1

Лекарите разполагат с достатъчно средства за навременно диагностициране на типа на образуванията по кожата и, ако е необходимо, да предотвратят техните усложнения и дегенерацията им в злокачествени, т.е.

да ги премахнат.

Защо се появяват бенките върху тялото, техните видове и функции

По време на пренаталното развитие на човек от особен набор от клетки се развиват пигментни кожни клетки – меланоцити, отговорни за цвета на кожата. Понякога някои от тези меланоцитит не се развиват докрай и мигрират в дермата, а след раждането на детето се появяват върху кожата под формата на кафяви петна.

Причините за появата на невуси могат да бъдат много, но основните от тях са:

наследственост;
ултравиолетова радиация. Прекомерното излагане на слънце или чести посещения на солариуми провокира бързото появяване на нови бенки;
хормонални промени в тялото.

Размерът на бенките може да бъде от много малък до гигантски, тяхната форма обикновено е кръгла или овална, те могат да имат ясен контур или неясни граници, повърхността на тези структури може да е неравномерна, набръчкана, понякога покрити с власинки.

Колко опасни са бенките върху кожата и за какви промени трябва да внимава човек

Основната опасност от бенките – възможността за израждането им в злокачествени образувания. Един от най-страшните видове рак е меланом на кожата – развива се от изродени меланоцити. Хората, които имат голям брой бенки и 1-2 фототип на кожата (светла кожа) са изложени на най-голям риск. Експертите също така отбелязват, че има пряка връзка между размера на бенките, тяхната форма и развитието на злокачествен тумор. Най-опасни от тази гледна точка се считат диспластичните невуси. Но да определи типа формация върху кожата и риска от мутация може единствено дерматоонколог с помощта на дерматоскоп – специално устройство, което дава възможност на лекаря под увеличение да види структурата на образуванието и да направи диагностика. Да потвърди или отхвърли диагнозата може само хистопатологията след премахване на бенката. Ето защо собствениците на бенки трябва периодично да посещават лекар и да следят състоянието на петната по кожата си. Процесът на дегенерация на бенките в опасни тумори е достатъчно дълъг, така че своевременната намеса на лекар може да предотврати проблема.

За какво трябва да внимава човек:

внезапна промяна на форма, цвят, размер, формация,
появата на много невуси с различни размери върху малка област,
честото дразнене или нараняване на бенки при докосването с дрехите,
поява на сърбеж, кървене, ерозии на повърхността, промяна на пигментацията или възпалителен процес върху кожните образувания.

Всички тези промени в бенките, които са настъпили в рамките на един или повече месеца, трябва да бъдат знак за нуждата от незабавно посещение на лекар и диагноза.

Появата на бенки по кожата е придружена от много митове и догадки, една от които е опасността от тяхното отстраняване. Често чуваме, че премахването им ще причини рак. В действителност именно тяхното „оставяне“ може да предизвика рак.

Към днешна дата състоянието на околната среда, липсата на култура на придобиване на тен, солариумите, както и други фактори провокират израждането на бенките в злокачествени. Да, всички обичаме слънцето, но излагането на слънце трябва да бъде правилно и да не прекаляваме. Ултравиолетовите лъчи провокират израждането на доброкачествените невуси в злокачествени, причиняват преждевременно стареене на кожата, дехидратират я, провокират пигментация, кератоми и др. Статистиката показва, че рак на кожата се среща при всеки 20-ти от всички заболели от злокачествени образувания. Всичко това може да бъде предотвратено чрез ранна диагностика и отстраняване.

Към днешна дата най-безопасен и ефективен метод за отстраняване е лазерната терапия. Тя включва ексцизия на невуса без травма и увреждане на околната тъкан. 

nevus2

nevus3

Предимствата на лазерно отстраняване на бенката:

безболезнено (местна упойка);
висока ефективност;
липсват щети върху прилежащите части на кожата благодарение на голямата точност на насочване;
бързото зарастване;
скоростта на отстраняване;
липса на кървене – използването на лазер коагулира тъканите;
отстраняването е безконтактно, съответно липсва възможност за инфекция;
минимален риск от белези.

Важно е след отстраняването материалът да бъде изпратен за анализ.

Като предпазна мярка всеки може да прилага такива прости мерки като използването на слънцезащитни продукти при излизане навън при всякакви метеорологични условия, като и да се въздържа от солариуми. Като цяло, просто трябва да обичате кожата си и да не я излагате съзнателно на неблагоприятни фактори, както и да правите периодични посещения при лекар за преглед.

И не забравяйте, увредената или дори злокачествена бенка – това не е присъда! Всичко това се диагностицира и отстранява от лекарите. 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...