Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, февруари 22, 2019

В кои случаии е наложително да посетим гинеколог: Течение с миризма и сърбеж, болка в областта на корема

април27/ 2018

Кога една жена трябва да посети гинеколог:

 

Липса на менструация или забавяне 

Може да бъде причинено от приема на хормони, да е последица от студ или стрес. Но може да бъде първият симптом на сериозни гинекологични заболявания.

А може да е просто бременност.

 

Нередовна менструация или кървене между цикъла 

Може да се дължи на хормонален дисбаланс, миома и дори на рак, но за да се разбере се прави проверка и се назначават изследвания от гинеколог.

Става дума за туморни маркери, кръв или хормони, ултразвук на таза и др.

 

Силна болка в областта на корема

Болката от всякакъв произход сигнализира, че има проблем и има спешна нужда от преглед. Не приемайте веднага обезболяващи лекарства – възпалителните процеси само се прикриват. Важно е да се получи експертна помощ от гинеколог.

 

Случаен полов акт

Такъв опасен секс може да доведе до нежелана бременност и сериозни заболявания, включително HIV инфекция. 4-5 дни след случайния полов акт, ако имате съмнения си направете тест за венерически и други болести.

 

Неприятно вагинално течение, миризма и сърбеж

Сърбежът и гнойното вагинално течение подават сигнал за опасна инфекция на пикочно-половата система. Причините са: възпалително заболяване на меките тъкани на влагалището (вагинит), възпаление на пикочния мехур (цистит), възпаление на пикочния канал (уретрит), ендометриален рак, възпаление на маточните тръби (салпингит), инфекция на яйчниците. Това са специфични гинекологични заболявания и се диагностицират от гинеколог.

 

Наднорменото тегло по време на менопаузата

Всяка втора жена след 40 години слага отгоре средно 10 кг. Но надебеляването не винаги е свързано с преяждане. Трябва да се разберат точните причините за появата на наднормено тегло-имате нужда от опитен гинеколог.

 

Онкологичен проблем

Много гинекологични ракови заболявания са без симптоми и в ранен етап само по един начин се откриват с профилактичен преглед. Това дава шанс за лечение и успех.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...