Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, януари 19, 2019

Невзрачна наглед билка върши чудеса: Трие годините от лицето, заличава белези, дарява вечна красота!

май01/ 2018

Безсмъртничето, наред с босилека, е едно от любимите лечебни и ароматни растения на Балканите, което отскоро е в центъра на вниманието заради своите лечебни свойства. Етеричното масло от тази билка се продава на много високи цени.

Божественият му, сладникав и изключително наситен аромат от незапомнени времена е подтиквал хората да го използват за козметични цели. Известна като имортела, или „безсмъртна“, тази билка е получила репутацията, че има силата да заличи следите от времето по лицето, т.

е., действа против бръчките и ревитализира и възстановява уморената и зряла кожа, изложена на външни и вътрешни влияния.

невзрачна наглед билка върши чудеса

Безсмъртничето (Helichrysum italicum и Helichyisum arenarium) обича слънцето, сухия климат и каменестата, пясъчна почва с добър дренаж. И самото име имортела показва нейната функция да расте там, където другите билки не могат. Растението има дребни сивкави листа и златножълти цветове с необичаен, интензивен аромат, който идва от скъпоценното етерично масло. Това масло се получава чрез дестилация с водна пара. Дестилацията трябва да се направи в срок до 24 часа от момента на прибиране на реколтата, което е една от причините това масло да е толкова скъпо. Един литър масло от безсмъртниче се продава на цена от 1800 евро. Друга причина е малкото количество от маслото в растението, по-малко от 0,05 на сто, така че от декар, засаден с безсмъртниче, може да се получат около 9 литра етерично масло годишно.

Освен етерично масло, безсмъртничето съдържа и флавоноиди, кумарини, витамин K и флавон апигерин. В традиционната медицина се използва предимно като лекарство за лечение на черния дроб, а стимулира и секрецията на жлъчката и панкреаса. Етеричното масло стимулира изхвърлянето на слуз от дихателната система, а има и антивирусно и антибактериално действие. Маслото стимулира лимфната система, така че особено се препоръчва за лечение на детоксикация и прочистване на кръвта. Безсмъртничето също се препоръчва за хора, които страдат от висок холестерол, най-често в комбинация с глухарче и ленено семе.

невзрачна наглед билка върши чудеса

Безсмъртничето обикновено цъфти през май, когато се и събира. Неговите цветове се използват за производство на етерично масло, а за фитотерапевтични цели освен цвета се използва и зелената част от билката, докато е в разцвет. Цветята и листата съдържат много горчиви вещества, фталиди и флавоноиди. Въпреки, че чаят от безсмъртниче има изключително фин, почти парфюмен мирис, вкусът му е горчив. По това донякъде прилича на чай от лавандула, който също е с приятен аромат, но с горчив и неприятен вкус.

Безсмъртничето действа като холеретик, т.е. стимулира жлъчния поток, което улеснява процеса на храносмилане. Затова трябва да се избягва от хората, които имат камъни в жлъчката. Освен че действа на жлъчката, повишава отделянето на храносмилателни сокове в стомаха и храносмилателни ензими от панкреаса. Затова безсмъртничето е идеално за тези, които страдат от тежко стомашно разстройство.

ОТЛИЧНО СРЕДСТВО СРЕЩУ ХЕМАТОМИ

Способността му за забавяне на стареенето на кожата и запазване на нейната младежка еластичност открили французите, но лечебните му свойства за кожата били известни отдавна в традиционната медицина. Дестилацията и отделянето на етеричното масло е сравнително нова процедура, но силата на безсмъртничето някога се е използвала като неговите златисти цветчета били потапяни в зехтин. Балсамът, който се получавал по този начин за 40 дни, се използвал за грижи и лечение на кожата. Безсмъртничето притежава фантастична антикоагулантна мощност и е отлично средство за лечение на хематоми. Ако на мястото на травмата попадне капка от етеричното масло, голяма е вероятността хематом изобщо да не се появи. Затова маслото се препоръчва за лечение при атопичен дерматит и псориазис, за премахване на белези и лечение на инфекциозни процеси на кожата. В комбинация с невен и див кестен е отлично лекарство за разширени вени.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...