Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, октомври 20, 2018

Цветна диета по нов начин-Отделяме храната по цветове и така топим килограми и подобряваме здравето си

май10/ 2018

Правилата на диетата са твърде прости. Всеки един ден е необходимо да изяждате по 5 чаши плодове и зеленчуци от 5 различни цвята (червено, жълто, или оранжево, бяло, зелено, синьо или лилаво).

Червените храни могат да са ягоди, диня, розов грейпфрут, малини, червено цвекло, френско грозде, червен лук, репички, домати и т.н.

Този вид храна е богата на антиоксиданти и витамин Р.

Например ресвератролът в червеното грозде има противовъзпалително действие, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и рак. Ликопенът (в дините, грейпфрута и доматите) намалява риска от рак на простатата. Бетацианинът е пигментът, който придава този червено-лилав цвят на цвеклото, и също предотвратява появата на рак.

Жълтите и оранжевите храни са например лимоните, портокалите, морковите, тиквите, жълтите чушки, царевицата, жълтите ябълки, прасковите, кайсиите, пъпешите, ананасите и т.н.

Оранжевите храни съдържат много бетакаротини и витамин С, които предпазват кожата и лигавиците. Бетакаротинът намалява риска от рак, инфаркт, катаракт, артрит и съдови заболявания.

Лутеинът е друг елемент, който ще откриете в жълтите и оранжевите храни. Той подобрява зрението и предпазва очите ни, подпомага работата на мозъка и може да ни предпази от рак.

Белите храни са например карфиолът, лукът, бялата ряпа, чесънът и т.н.

Белите храни съдържат ксантон, който има антиоксидантно и противовъзпалително действие. Той предпазва от тромбоза, от сърдечни болести и в същото време подобрява имунната система.

Лукът например е страхотен пробиотик, а чесънът съдържа алицин, който понижава нивата на кръвната захар и намалява риска от сърдечен удар. Лукът и чесънът имат противовъзпалителни и антибактериални свойства. Бялата ряпа дайкон е естествен диуретик, който прочиства бъбреците и ускорява изхвърлянето на токсини.

Зелените храни са например спанакът, краставиците, магданозът, лаймът, тиквичките, аспержите, марулите, авокадото, кивито, зелените ябълки, броколите и т.н.

Хлорофилът, който се съдържа в зелените храни, ни предпазва от рак, пречиства черния дроб и ни помага да останем във форма. Освен това той предпазва кожата от вредните външни влияния.

Зелените храни са богати на сяра, която може да се открие във всяка клетка на човешкото тяло и затова е толкова важна за неговото правилно функциониране. Зелените зеленчуци предпазват от рак и от заболявания на макулата на окото. Зелените храни съдържат и калий, който предпазва сърцето. Спанакът пък подпомага свалянето на килограми и намалява апетита за вредни храни.

Сините или лилави храни са например лилавото зеле, касисът, патладжанът, боровинките, сините сливи, лилавото грозде и т.н.

Сините и лилави храни намаляват риска от рак и са полезни за уринарния тракт. Антоцианинът в тези храни е полезен за клетките, намалява холестерола, бори се със затлъстяването и подобрява паметта.

Следващия път, когато отидете в супермаркета, не забравяйте да напълните кошницата си с тези пет цвята.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...