Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: събота, януари 19, 2019

Над 86% от жените имат това заболяване, а дори не предполагат. А вие от тях ли сте?

май11/ 2018

Много жени не подозират, че са с мастопатия

Това са доброкачествени промени в тъканите на млечната жлеза при жените от всички възрасти, но най-често е от 25 до 45-годишна възраст.

Основната причина за това състояние са нарушения в хормоналната система на жените. Смущения в хормоналния цикъл може да доведе до възникване на мастопатия.

 

Рискови фактори, чието присъствие увеличава вероятността от това заболяване, са:

Възпаление на матката
Наследственият фактор
Заболяване на щитовидната жлеза
Заболявания на черния дроб и жлъчния мехур
Диабет, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания
Липса на йод
Стрес, депресия, нередовен сексуален живот
Аборт, травма на гърдата, алкохол, тютюнопушене, радиация
Късна първата бременност, кратък период на кърмене
Ранно начало на менструацията
Това заболяване зависи от много фактори.

Ако се окажете в риск, необходимо е да се правят по-чести прегледи, тъй като в ранните стадии на болестта, гърдата се лекува ефективно, до пълното премахване на симптомите на заболяването.

 

Как се познава?

Основните симптоми са уплътнения с различни размери и форми в млечните жлези.

Би могъл да се появи секрет от зърното, който може да бъде с кървав, светъл или тъмен цвят. Това издава понякога предраково състояние или сериозна патология в млечната жлеза.

Но в повечето случаи нищо не причинява безпокойство при жените и пациентите често не обръщат много внимание на това. Болезненост се появява няколко дни преди менструация, уплътненията стават болезнени. Това се дължи на хормоналните промени, които настъпват при жените по време на „критичните дни“.

 

Диагностика!

Мастопатията се диагностицира, на първо място, от самата жена. Има специална техника, която позволява на жените без значение да извършват преглед на гърдата.

Ако имате съмнения, неотложно се консултирайте с вашия лекар за по-подробно разглеждане.

Обикновено се прави – ултразвук, термография на гърдата, мамография, хистологични изследвания, анализ на кръвта за хормони и др.

Диагностиката на маститопатия става безопасно и бързо, с идентифициране на причините за заболяването. Така може да се предпише подходящо лечение веднага.

За съжаление, заболяванията на гърдата при жените се развиват с течение на времето. Заради тази причина, ние силно препоръчваме на всички жени, които са с този проблем, възможно най-скоро да посетят лекар – това е правилната стъпка, която помага.

След внимателен преглед лекарят определя стратегията за лечение, често е насочена към нормализиране на ендокринните процеси в организма, пряко въздействие върху тумори, имунотерапия.

Мастопатия се третира с хормонални и нехормонални методи.

Ефикасността на всеки метод зависи от индивидуалните особености на заболяването, както и много други фактори. Лечението цели, на първо място, отстраняване на причините за хормонален дисбаланс в организма и премахване на тези причини. В някои случаи, лечението започва с нормализиране на нервната система, бъбреците и черния дроб.

При лечение на нодуларна мастопатия има и хирургична интервенция и съпътстващото медикаментозно лечение.
След лечението се прави посещение на гинеколог 1-2 пъти годишно за прегледи.

Само комплексно лечение под лекарско наблюдение, може да доведе до желания резултат.

Мастопатия в ранните етапи се повлиява добре от консервативно лечение, като е възможно почти напълно да се отървете от тази коварна болест.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...