Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, март 20, 2019

Спрете да използвате тези овлажняващи продукти веднага! Увеличават растежа на тумори с близо 70 процента!

май15/ 2018

Сухата кожа е често срещан проблем и освен, че изглежда непривлекателно може да предизвика интензивен и постоянен сърбеж, което може да доведе до зачервяване на кожата и появата на рани.
За борба със суха кожа, много хора използват различни овлажняващи кремове през целия ден за намаляване на усещането за сухота и дискомфорт. Въпреки, че тези продукти могат да направят кожата ви се чувства по-добре, може да помислите за избягване на определени марки.

Изследване показва, че в много от популярните овлажнители са били открити съставки, които подпомагат развитието на тумори и евентуално развитие на рак на кожата.


 

Овлажнителите и туморните образувания

В проведено изследване учени провериха връзката между овлажнители и туморния растеж при мишки, които се считат за най-висок риск от развитие на рак на кожата.
Изследователите използват четири популярни марки овлажнители по време на проучването. Това са Dermabase, Dermovan, Eucerin и Vanicream. 100 милиграма от всеки овлажнител се прилагат локално на мишки, които са били изложени на UV радиация веднъж дневно, пет дни седмично, в продължение на приблизително 17 седмици.
Като цяло изследователите заключили, че използването на тези търговски овлажнители при мишки, които са били изложени на риск от рак на кожата се увеличава туморния растеж с 69%.
Това изследване е пробив по отношение на безопасността при тестването на овлажнители преди да се пуснат на пазара, като преди това овлажнителите са били изследвани само за дразнещо действие и техния ефект върху имунната система и никога не са били тествани за канцерогенна активност.
Изследователите смятат, че две вещества, които често се срещат в популярните кремове за овлажняване са виновни за повишения растеж на тумори. Едното е натриев лаурил сулфат, който е известен дразнител, а другият е минерално масло, което е известно, че стимулира туморогенеза – образуване на ракови клетки.

Природни овлажнители
Арганово масло. Това масло се извлича от плодовете на дървото Арган, който расте в Мароко. Богато на витамин Е, освен че е в състояние да облекчи симптомите на сухата кожа, може да се използва за лечение на бръчки, псориазис и екзема. Зехтин . Зехтинът е един от най-популярните натурални овлажнители, отново благодарение на изобилието от витамин Е. Но това, което прави този овлажнител толкова специален е, че всъщност доказано предпазва от рак на кожата. Едно проучване разглежда ефекта от локално прилагане на зехтин върху мишки, които имат UV-индуцирана кожна канцерогенеза. Изследователите установили, че намалява растежът и размерът на кожните тумори, което се дължи на антиоксидантна активност на зехтина. Нар . Екстрактът от нар доказано защитава кожата от изсушаване и преждевременното стареене, причинено от излагане на слънце. Този ефект се дължи на активната съставка в нара, наречена катехин – естествен полифенол и антиоксидант.
Други начини за естествено увеличаване на влагата в кожата, включват:
 

• Избягване на дълги, горещи душове

• Използвайте естествен овлажнител

• Яжте храни, богати на омега-3 мастни киселини

• Пийте много и много вода

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...