Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, април 19, 2019

Имате сърбеж там долу. Ето и причините за него и какво да направите

май15/ 2018

Вагиналният сърбеж е доста неприятен. Той предизвиква дискомфорт и притеснения, но може да подсказва и за доста сериозни заболявания.
Кои са най-честите причини да се появи сърбеж в областта на вагината?

Хормонален дисбаланс
Хормоналният баланс в тялото на жената е крехък.

Още по-крехка е вагиналната флора.

Тя се влияе от измененията в нивата на хормоните около месечния цикъл, при предменструален синдром или менопауза. При някои заболявания, свързани с нарушения в хормоналния баланс като тиреоидит на Хашимото, хипер- и хипотиреоидизъм, може да се появи и вагинален сърбеж.

Полово предавани болести
Сърбеж биха могли да предизвикат редица полово предавани заболявания. Такива са хламидия, херпес, трихомониаза, гонорея. Срамните въшки също предизвикват интимен сърбеж.

Гъбички
Гъбичките също се предават при полов контакт, но биха могли да възникнат и при други обстоятелства.
Най-често гъбичните инфекции възникват при промяна в pH-то на вагиналната флора, което създава благоприятна среда за развитие на болестотворните микроорганизми. Появяват се сърбеж, парене, зачервяване, миризма и вагинално течение.

Бактериална вагиноза
Бактериалната вагиноза е една от най-честите причини за сърбеж в интимната област. Доста жени я бъркат с гъбичната инфекция и се самолекуват погрешно.

Бактериалната вагиноза се случва при продължителна употреба на антибиотици, при полов акт без предпазни мерки, при силен стрес или рязка промяна в диетата.
Характерни за нея са силната миризма на развалена риба, бялото или жълто вагинално течение и силният сърбеж. Консултирайте се с лекар, който да определи степента на инфекцията и адекватното лечение за нея.
 

Контактен дерматит

Контактният дерматит е вид дразнене на кожата, причинено от различни алергени като различни продукти, тъкани, измиващи средства, парфюми, лубриканти. Характеризира се със силен сърбеж, зачервяване, подуване, удебеляване на кожата. Може да се случи и в резултат на бръснене или коламаска.

Екзема или псориазис
Генетично обусловени заболявания като екземата и псориазисът също могат да причинят вагинален сърбеж. Той може да обхване по-широка област извън половите органи и да се разпространи към краката, свивките и ануса.
Важно е лечението да бъде определено от лекар специалист.

 

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...