Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: петък, април 19, 2019

Проф. Чирков избухна в ефир: Ето защо измираме като мухи в болниците! Правят си гавра с хората

май16/ 2018

За съжаление на все повече места се искат пари под масата от хора, които са бедни, а е нужно да се лекуват. Това призна проф. Чирков в сутрешния блок на БНТ.„На първо място трябва да е идеята да се лекува болният, а после да се търси от къде да се намерят пари за болничното заведение.

Трябва да дадем възможност и на най-бедния да се лекува и на най-богатия, а ако втория иска допълнителни екстри – да си плаща”, призова професорът.

Той очерта два важни аспекта, които биха могли да преборят корупцията в болниците. Според него първо докторите е необходимо да има много познания, а след това трябва да научим и обществото да пази здравето си.
Чирков разказа страшни истории и от практиката си станали заради пари. „Вчера прегледах пациент, опериран във Варна. Над три пъти един след друг му слагали стендове. Обяснили му, че причината е, че са се запушили. Истината е, че се плащат от Касата и поради това го правят, а така рискуват живота на пациента – това граничи с криминално деяние”.
Друг фрапиращ случай е, след като заради неграмотността на анестезиолог починало 12-годишно момиченце. „Той объркал упойката и при рутинна операция за смяна на става, детето издъхнало. Ако това се беше случило в Германия имате ли идея какво щеше да се случи с него?”, попита риторично проф. Чирков.
„Много пъти са ми предлагали да стана здравен министър. Но за да се случи това трябва да се промени мисловната култура на поне 20% от колегите, за да може да направим истинска здравна реформа”, призна проф. Чирков.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...