Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: неделя, април 21, 2019

Лечение с естествени средства на подагра и 4 храни, които ще ви предпазят от нея

май16/ 2018

Хммм, пикочна киселина, да добавим ли това вещество в черния списък?

Всъщност проблемът не е толкоз в пикочната киселина, а в нейното количество.

Тя реално е резултат от разпадането на пурини. Пурините са съединения, които влизат в тялото ни с храната, най-вече заедно с месните продукти.

В малки количества, пикочната киселина е полезна за човека, защото участва в някои от естествените процеси на тялото.

След като стане прекалено много, тя провокира подагра. В медицината, за да се опише болестта често се използва термина хиперурикемия.

Подаграта се характеризира с образуването на кристали в ставите, заради което се развива артрит. Също така, увеличаването на количеството на пикочната киселина би могло да доведе до камъни в бъбреците. Можем да кажем, че излишната пикочна киселина е един вид на утайка, която се образува в различни органи и части на човешкото тяло, което води до появата на някои здравословни проблеми.

Как да намалим количеството на пикочна киселина?
Храната е необходимо да бъде здравословна и балансирана. Размерът на пикочна киселина зависи от храната, която ядем. Препоръчително е да се изключат от менюто следните продукти:

говеждо месо
алкохолни напитки (главно бира)
сардини
аншоа
гъби
рафинирана захар
изделия от пълномаслено мляко
колбаси и месни продукти
храни от заведения за бързо хранене

Възможно е да се ползват всякакви хранителни продукти с изключение на описаните в този списък. Препоръчително е да се ядат повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни (като амарант и просо).

Също така, не забравяйте да пиете достатъчно вода.

Това ще гарантира отделянето на пикочна киселина от тялото с урината. Може би вече знаете, че човек е необходимо да пие по 8 чаши вода на ден. Има и голям брой растения и плодове, които се препоръчват при подагра. Най-ефективни от тях са:

1. Боровинки

Отварата от боровинки спомага за отстраняването на пикочната киселина от тялото ни.

Вземете 1/4 чаша боровинки и ги изсипете в 1 литър вода. Нека заври и оставете три минути, след това отстранете тенджерата от котлона. След това е необходимо да се отцеди. Пийте отварата от боровинки през деня.

 

2. Семена от целина
Невероятно, но факт – тези малки семена могат да бъдат от голяма полза за нашето тяло. Те са естествен диуретик и противовъзпалително средство, подобряват отделянето на пикочна киселина и успокояват болките в ставите.

Препоръчително е да се консумират 500 мг семена от целина на ден, въпреки че количеството може да варира в зависимост от индивидуалните особености на всеки човек.

По отношение на противопоказанията, семената на целина трябва да се избягват от бременни жени и пациенти с хронични заболявания и други тежки заболявания на бъбреците.

 

3. Череши
Те намаляват болките в ставите и количеството на пикочната киселина в кръвта. Дори една шепа плодове на ден е достатъчна.

 

4. Магданоз

Магданозът е наш верен съюзник в борбата срещу подагра. Би могло да се използва както пресен магданоз, така и отвара от него.

Използването на магданоз не се препоръчва при бременни жени.

2 супени лъжици ситно нарязан магданоз се заливат с 1 чаша вряла вода (250 мл.). Оставете да се запари за 5 минути. Може да пиете тази напитка до два пъти на ден, ако искате, подсладете с мед или стевия.

 

Източник: zdrave.ws

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...