Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, май 20, 2019

Внимание! Не яжте такива картофи, в тях има отрови

май16/ 2018

Дори прабабите ни знаеха, че картофите с кълнове са вредни и не бива да се ядат. Наистина ли са толкова опасни за здравето, или всичко това ли е фантастика? Обмислете този въпрос от медицинска гледна точка.

Това се случва, когато картофите са покрити с малки кълнове след няколко седмици престой вкъщи на топло.

Възниква въпросът: можем ли тогава да ги ядем?

Експертите казват, че всичко зависи от техния брой.

Но във всеки случай, това означава, че в картофите са се образували такива вещества като соланини.

Соланинът е токсичен гликоалкалоид, който се произвежда в растенията от семейство Solanaceae. Включително и в картофите.

При обикновените картофи се съдържат не повече от 0,05% соланин. Но в зелени и покълнали вече много повече, който е концентриран в кората и кълновете.

Соланинът предизвиква възбуда и след това подтискане на нервната система, разграждане на еритроцитите. Той е токсичен за хората.

Симптоми на отравяне със соланин: гадене, повръщане, абдоминална болка, главоболие, диария, дезориентация, дилатация на зеницата и треска.

В тежки случаи отравянето води до делириум, кома и конвулсии. Но за да стигнете до това, трябва да изядете няколко килограма топлинно необработени, нечисти и неузрели картофи. В действителност е почти невъзможно.

Ако отрежете дебел слой от кората на покълнали картофи, тогава соланинът в него ще остане 5-10% от първоначалното. В зелените участъци концентрацията му също е много по-висока, така че при почистване те трябва да бъдат отрязани.

 

Как да се избегне отравяне

Сбръчканите картофи, които са гъсто надупчени с кълнове, трябва да бъдат напълно изхвърлени. Соланините са проникнали дълбоко в такъв картоф. Дори да отрежете дебел слой от кората, в обелените картофи ще остане достатъчно количество отровна субстанция, за да увреди здравето.

Картофи с гладка кожа,  които могат да се консумират са само с малко кълнове след почистване и топлинна обработка. Картофите вътре няма да са отровни.

Нормата е 3-5 кълнове на малък картоф, 4-8 на голям.

Мнозина не бързат да хвърлят отровните картофи . Първо, те не знаят за опасността им. И второ жал им е за парите, изразходвани за тях. В този случай трябва да разберете, че здравето е по-скъпо .

 

Има гастрономи, които обичат да ядат, освен незрелите картофи и зелените домати. Важно е да знаете, че и те съдържат голямо количество соланини. След като доматите започват да придобиват цвят, нивото на соланин намалява и плодовете стават подходящи за хранене .
Една полезна ли беше статията? Споделете я с приятелите си в социалните мрежи.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...