Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, май 22, 2019

13 Ранни предупредителни признаци на Лупус, които трябва да знаете, и какво да направите в момента, в който ги видите

май22/ 2018

Тази статия днес ще се фокусира върху това автоимунно заболяване, неговите симптоми, превенция и лечение.

 

Една от пациентките, страдащи от заболяването споделя:“Това е увреждане, което не може да се опише, защото цялата работа около лупус е, че е толкова непредсказуем!“

Лупус се появява неочаквано, но в същото време може да се случи, независимо от възраст, раса или друг критерий. Освен това, има широк спектър от симптоми, които могат да варират по тежест и могат да бъдат променяни по време на живота.

 

Лекарите първоначално диагностицират ревматоиден артрит, когато тя е била само на 17, но нейните симптоми просто няма да спрат в продължение на години след това.

Тя признава, „Един от моите лекари, каза ми майка, може да се наложи да ме види терапевт.“

 

След 6 години от първоначалната диагноза, един лекар преглежда състоянието ѝ, изследва симптомите, медицинската история, и идентифицира  Лупус.

 

Тя имаше чувството, че е случило нещо ужасно в продължение на години, преди да се реши да отиде в болницата:

„През нощта преди, ме беше страх да заспя.

Опитах се да омаловажа болката, но имах чувството, че умирам. “

 

На път за болницата, тя технически умира,  но е върната към живота. Остава в болницата за 86 дни, и състоянието й се третира по различни начини: тя изпада в кома, обработва се с диализа, лекувана е с химиотерапия … След това е установено, че Лупус е засегнал бъбреците и причинява тези симптоми и болка. А именно, бъбреците ѝ са отказали да работят.

 

Докторите заявяват: „С ранна превенция можем да поддържаме Лупус от разпространение на органи като бъбреците или в някои случаи, сърдечни или мозъчни увреждания на пациента.“ Ето защо, тя си мисли, че от съществено значение е, да се „образоват младите жени за това, какво представлява и как изглежда.“

 

Следователно е от голямо значение, да се научат на признаците на Лупус.

 

Първият е описан като „инвалидизираща умора“.

 

Също така, тя продължава:

 

Главоболие

 

Анемия

 

Слънчева или светло-чувствителност

 

Треска

 

Обрив с формата на пеперуда , се разпространява по носа и бузите (този обрив напомня на лекарите на ухапване на вълк и така са дали името на това заболяване, „Лупус“, което е латинската дума за „вълк“)

 

Анормално кръвосъсирване

 

Прекалена умора

 

Болезнените или подути стави

 

Язви по носа или устата

 

Подуване около очите, ръцете, краката

 

Болка в гърдите при дишане дълбоко

 

Пръстите стават бели и / или сини, когато е студено

 

Косопад

 

Лекарите обясняват: „Някои хора изглеждат напълно нормални, но те ​​се чувстват ужасно.

Извършването и на най-малката задача е невъзможно, защото изглежда толкова нормално отвън, и това е може би най-голямата трудност.

 

Това автоимунно заболяване, често се нарича „големият имитатор“, както често имитира симптомите на различни други заболявания, като в случай на белия дроб, на костите, сърцето, мускулни заболявания, както и проблеми с щитовидната жлеза, диабет, заболявания на кръвта, Лаймска болест , ревматоиден артрит и фибромиалгия.

 

Поради факта, че споделя тези симптоми, много експерти смятат, че то е свързано с хормонални и автоимунни заболявания.

 

Болната също казва „Лупус няма никой в семейството ми. Единственото нещо, което има в семейството ми е псориазис, което е още едно автоимунно заболяване. „

 

А именно, много пациенти, диагностицирани с Лупус са били диагностицирани с „второ, или трето автоимунно заболяване“ през живота си.

 

Затова, ако някои от тези заболявания ги има в семейството, или ако има вече диагностицирани с някои от тези автоимунни заболявания, това е знак, че трябва да сте внимателни, за симптомите на Лупус, както ако го диагностицирате рано, може да се избегне множество усложнения по-късно в живота.

 

Най-често, хора страдат от следните автоимунни заболявания: склеродерма, диабет тип 1, болест на Хашимото, псориазис, витилиго, ревматоиден артрит, възпалителни заболявания на червата, реактивен артрит, болест на Грейвс, синдром на Сьогрен, цьолиакия, злокачествена анемия.

 

В случая на всички тези заболявания, тъканите в организма са погрешно атакувани от имунната система, както ако те са “чужди нашественици”, вируси или микроби.

 

Причини за възникване на Лупус

 

Специалистите заявяват: „Знаем, че има генетичен компонент на лупус.“ Въпреки това, не означава, че лицето, ще страда непременна от Лупус, но хормоните и околната среда също са два важни фактора.

 

Според учените, по отношение на средния възрастов диапазон за диагностика и по-високата честота в случаи на пострадали  жени, естрогенът участва в неговото развитие.

Специалистите също добавят „Това е главно диагностицирано на възраст между 15 и 44 между, и това е времето, когато жените са най-плодородни.

В действителност, много жени са диагностицирани по време на бременност или след раждането, когато техните хормони са в постоянно движение.“

 

Лечение на Лупус

 

Лекарите казват, че „пациенти с Лупус често живеят дълъг, продуктивен и щастлив живот.“ И все пак, за да се контролира състоянието и да се запази здравето им, пациентите трябва да наблюдават симптомите.

 

Диксън обяснява, че пациентите имат леки до тежки обостряния.

 

„Трудно е с Лупус, защото започва да се разпознава,едва, когато имате лошо обостряне. Всеки трябва да разбере собствените си индикации. Пациентката признава, че усилената работа, стрес и обикновената настинка са в причините за състоянието й.

 

Пациентите с Лупус са наистина смели и силни хора. „По някакъв начин те ще го направят. Хората с Лупус вероятно са най-смелите хора, които съм срещала и най-много в унисон с телата си. Аз съм много привилегирована да ги познавам“, казва лекарка.

 

Пациентката също така посочва, че подкрепата на най-скъпите ѝ хора, семейство и приятели, е от голяма помощ, но най-голямата сила, трябва да дойде от самия пациент. Тя казва:

„В края на деня, започваш да бъде този, който сам иска да се изправи от леглото.“

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...