Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: вторник, август 21, 2018

8 сигурни стъпки как да управлявате глада си и да сте слабички

май29/ 2018

Най-голямата борба срещу наднорменото тегло е тази с мазнините. В края на краищата, ако всичко се извършва както трябва и въпреки това килограмите все още упорито не ви напускат дълготрайно, това означава, че трябва да копаете по-дълбоко. И често причината не се крие в преяждането, а в последиците от него.

Основната причина за затлъстяването

Глад – това се случва, когато човек има нужда от храна.

 И какво ще стане, ако запасите се напълнят, а чувството за глад след кратко време възникне отново- определено има проблем. Чувството на глад се дължи на хормона лептин. Той се произвежда от мастните клетки , т.е. колкото повече мазнини, толкова повече лептин.

Повишеното ниво на лептин информира център за апетит в мозъка, че има достатъчно енергия, резервите са заредени и е време да отидете някъде да ги похарчите. Това е нормалният механизъм за здраво тяло и добро телесно тегло като варира в рамките на разумни граници, в зависимост от сезона и калорийния прием.

Основната причина за затлъстяването

Основната причина за затлъстяването

Защо тогава има затлъстяване и то масово при хората в днешно време ? Изглежда, че имаме много мазнини, количеството на хормона е завишено …

Причината е нарушаването на комуникацията между лептина и мозъка. Мозъкът не отразява хормонът, поради което усещането за глад не изчезва, лицето продължава да яде и да расте на килограми и мазнини. Освен това тялото преминава в енергоспестяващ режим, всички процеси се забавят, тенденцията към натрупване на маса нараства, има желание да се яде висококалорична храна и устойчивостта към хормона се затвърдява.

Основната причина за затлъстяването

Устойчивостта към лептина е като вирус, който стартира програма за натрупване на мазнини и тегло. И е грешно да виним затлъстелите хора. В по- голямата част те не са виновни, а хормоните, които не могат да контролират.

Причините мозъкът да не отчита лептина може да бъдат поради няколко неща: хронично възпаление в организма и високи концентрации на мастни киселини, които модифицират хипоталамус-рецептора (апетитния център). Но първоизточниците определено може да заявим, че в повечето случаи са съвременните храни, които ни карат да ядем все повече и все повече.

хормона лептин

Как да върнете чувствителността си към лептина

Предлагаме подробен план за действие, който ще регулира химическите процеси в организма ви. Първо ще се научите да не страдате от глад, след това да го контролирате, това организмът ще го направи за вас и то по правилния начин. Тъй като нормализирането на функциите за обмен на веществата ще се промени.,

 

1.Режим

Направете ясна програма за хранене: 3 пъти на ден. Интервалът между закуската и вечерята да е 10-12 часа. Вечеряйте 4 часа преди лягане. Не хапвайте след това! Ако се развие резистентност към лептина, броят на калориите няма да помогне, така че просто съберете волята си и изчакайте следващото хранене.

 

2.Започнете деня със закуска
Закуска след половин час след събуждане. За да активирате храносмилането, първо пийте чаша топла вода с лимонов сок . Първото хранене трябва да се състои главно от протеини. Варени яйца, пилешки гърди, средномаслена извара, кисело мляко, елда, овесени ядки са храни, богати на протеини и идеални за закуска идеалната закуска

3.Бъдете внимателни с плодовете

Не само захарта намалява чувствителността към лептина, но също така и фруктозата. Богатите на фруктоза грозде, банани, круши, диня, череши, ябълки, трябва да бъдат приемани в допустими количества.

 

4.Без заместители на захарта
Подсладителите (захарин, аспартам) не само не помагат да се губи наднорменото тегло, но те имат още по-голямо влияние върху  лептина. В допълнение, учените преди няколко десетилетия доказаха канцерогенността им.

5.Въглехидрати
Тук е много просто: „не“ на бързите и „да“ на бавните въглехидрати. Бързите са всички шоколадови и тестени изделия, сладкиши, бонбони, сладолед, конфитюр, сладки сокове, газирани напитки. Бавните са елда, бобови растения, пълнозърнест хляб, кафяв ориз, макаронени изделия от твърда пшеница, картофи. Но запомнете добре- количеството на тези полезни въглехидрати трябва да бъде наполовина от тези на протеините. Основното количество въглехидрати трябва да се приема на обяд.

 

6.Предимно приемайте храна, която сами сте си приготвили
Забравете за полуготовите продукти и колбаси и наблягайте на храната, приготвена у дома. Вие не сте задължени да стоите на печката в продължение на дни: просто заложете на лесна и бърза за приготвяне храна, като печени пилешки бутчета с едро нарязани зеленчуцидомашна храна7.Фибри

Свържете двете длани под формата на шепичка – толкова много пресни зеленчуци, трябва да ядете на ден. Не забравяйте да включите в диетата си фибри. Здравословното състояние на червата ви говори за здраво и тънко тяло. При пептична язва и колит се консумират преработени зеленчуци и меки фибри.

 

8.Биологични ритми
Създадена е пряка връзка между хроничната липса на сън и наднорменото тегло. Наспете се, за да позволите на тялото да започне правилно всички процеси, изгарянето на мазнини, включително. контрол на лептина

Не забравяйте редовната физическа активност. Установено е, че при хората с резистентност към лептин са полезни вечерните тренировки (след 17). Не можете ли да стигнете до фитнес залата? Можете поне да направите едночасова разходка или да изпълните набор от упражнения за начинаещи у дома.

Благодарим Ви, че прочетохте до края. Бъдете здрави и слаби! 

Надяваме се да споделите тази статия с приятелите си.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...