Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: сряда, май 22, 2019

Може да е малко на размер, но затова пък е много мощно. Зеленчукът, който не трябва да пренебрегвате

май31/ 2018

Негови близки „роднини“ се зелето, броколито и карфиола, зад които той изостава единствено заради своята големина. Може би не може да се похвали с ръст, но затова от всичко останало, освен калории има в изобилие. Вярно е, че много хора не са твърде щастливи, когато го видят в чинията си, но може да им простим, защото те със сигурност не са наясно, затова колко този миниатюрен зеленчуци всъщност е здравословен. Дори  името му не се асоциира с незабравим вкус, но затова , когато става дума за списък от полезни съставки, които той предлага няма конкуренция.

 Точно така, това е брюкселското зеле!Предпазва от рак

 На пръв поглед неустоимо много напомня на малки глави зеле, изобилства с протеини, фибри, омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини С, А, К и Е и тези от група Б. А всички тези витамини заедно помагат за предотвратяване на генезиса на остеопороза и правят кожата да бъде блестяща, а витамин К пази невроните в мозъка и забавя развитието на болестта на Алцхаймер. Не липсват и минералите, а най- важните са манган, мед, калций, желязото и фосфора. Брюкселкото зеле има завиден процент на калий, минерал, който е необходим за здравето на сърцето и сваляне на кръвното налягане.
То се счита за отличен източник на антиоксиданти, които са незаменими за предотвратяването на рак на простатата и дебелото черво, а поради високия процент на витамин А, той е добър и за защита от рак на белите дробове и устната кухина.

 

укрепва имунитета 

Тези малки глави, особено през зимния период са полезни и за укрепване на имунитета, както и за детоксикация на организма, тъй като насърчават работата на червата, а с това насърчават и изхвърлянето на вредните вещества от организма. Освен за профилактика, брюкселското зеле трябва да консумирате и ако страдате от хронични болки, причинени от ревматизъм, артрит и ишиас. Може би няма да ви излекува, но затова ще забави дегенеративните процеси. А заради изключително малката калоричност, само 45 калории на 100 грама, този зеленчук трябва да бъде част от всяка диета. Влакната му нямат калоричност, но затова имат способността да абсорбират водата и допринася за усещането за ситост.
Специфичният аромат на брюкселското зеле през подготовката му се дължи на сулфорафан, субстанция, която съдържа сяра и която работи като подбудител за черния дроб в производството на ензими, които допринасят за неутрализиране на токсичните съединения в организма. Този зеленчук представлява и сравнително добър източник на триптофан, аминокиселина, която помага за регулиране на съня.
Важно е да се отбележи, че не трябва дълго да се готви или пържи, защото по този начин губи ценни витамини. Свежото брюкселско зеле е най-добре да се използва до два дни след покупката, а когато се готви трябва да се внимава да не е прекалено дълго, защото тогава освобождава горчив вкус.

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...