Опитайте приставката на Lekuvai.bg за Google Chrome. С нея получавате в реално време най-актуалните новини директно в браузъра.
  • Днес: понеделник, май 20, 2019

20 смъртоносни симптоми на рак, които повечето хора игнорират! Разпространете ги и спасете живот!

юни09/ 2018

Не разчитайте да се предпазите от рак на рутинни тестове! Също толкоз важно да слушате тялото си и да забележите нещо, което е различно, странно или необяснимо. Ето някои признаци, които обичайно се пренебрегват:

 

1. ХРИПОВЕ ИЛИ ЗАДУХ

Един от първите признаци на доста пациенти с рак на белия дроб се забелязва по невъзможността да си поемат дъх.

2. ХРОНИЧНА КАШЛИЦА ИЛИ БОЛКИ В ГЪРДИТЕ

Няколко вида рак, включително левкемия и тумор на белия дроб , биха могли да предизвикат симптоми, които имитират лоша кашлица или бронхит.

Някои пациентите с белодробен карцином споделят за болка в гърдите, която се простира нагоре в рамото и надолу по ръката.

3. ЧЕСТА ТРЕСКА ИЛИ ИНФЕКЦИИ

Те могат да бъдат признаци на левкемия , рак на кръвта , които започват в костния мозък. Левкемията предизвиква мозъкът да произвежда абнормни бели кръвни клетки, като предизвиква инфекции при опити на организмът да се защити.

4. ЗАТРУДНЕНО ПРЕГЛЪЩАНЕ

Затрудненото преглъщане най-често се асоциира с рак на гърлото , и от време на време е един от първите признаци на рак на белия дроб .

5. ПОДУТИ ЛИМФНИ ВЪЗЛИ ИЛИ БУЧКИ ПО ШИЯТА ПОД МИШНИЦИТЕ ИЛИ СЛАБИНИТЕ

Увеличени лимфни възли показват промени в лимфната система, която може да бъде признак на рак .

6. ПРЕКОМЕРНО КРЪВОНАСЯДАНЕ ИЛИ КЪРВЕНЕ, КОЕТО НЕ СПИРА

Този симптом обичайно подсказва, че нещо ненормално случва с тромбоцитите и червените кръвни клетки, което може да е признак на левкемия.

С течение на времето, левкемичните клетки изтласкат червените кръвни клетки и тромбоцитите, нарушават способността на кръвта да пренася кислород и да се съсирва.

7. СЛАБОСТ И УМОРА

Генерализирана умора и слабост е симптом на толкова много различни видове рак, които ще е необходимо да установите в комбинация с други симптоми. Но ако по всяко време се чувствате изтощени, без обяснение и няма промяна при все повече сън, говорете с вашия лекар.

8. ПОДУВАНЕ НА КОРЕМА ИЛИ НАДДАВАНЕ НА ТЕГЛО

Жените, диагностицирани с рак на яйчниците споделят за необяснима коремно подуване, което се случва доста внезапно в продължение на дълъг период от време.

9. ЧУВСТВО НА ПОДУВАНЕ И ЗАТРУДНЕНИЯ ПРИ ХРАНЕНЕ

Това е още един намек за рак на яйчниците , жени казват, че нямат апетит и не могат да ядат, даже когато не са се хранили от известно време.

10. ТАЗОВА ИЛИ БОЛКА В КОРЕМА

Болка и спазми в таза и корема могат да вървят ръка за ръка с подуване на корема, които често сигнализира рак на яйчниците . Левкемията може също да причини коремна болка в резултат на увеличен далак.

11. РЕКТАЛНО КЪРВЕНЕ ИЛИ КРЪВ В ИЗПРАЖНЕНИЯТА

Това е общ резултат за диагностициране на рак на дебелото черво . Кръв в тоалетната чиния е причина да се свържете с вашия лекар и да насрочите колоноскопия.

12. НЕОБЯСНИМА ЗАГУБА НА ТЕГЛО

Загуба на тегло е ранен признак на рак на дебелото черво и други храносмилателни ракови заболявания; то също е признак на рак, който се е разпространил в черния дроб, засягащ апетита и способността на тялото да се освободи от отпадъци.

13. РАЗСТРОЕН СТОМАХ ИЛИ БОЛКИ В КОРЕМА

Стомашни спазми или често разстроен стомах могат да посочат рак на дебелото черво .

14. ЗАЧЕРВЯВАНЕ БОЛКИ ИЛИ ПОДУВАНЕ НА ГЪРДАТА

Тези симптоми могат да показват възпалителен рак на гърдата . Обадете се на вашия лекар за всички необясними промени в гърдите ви.

15. ПРОМЕНИ В ЗЪРНАТА НА ГЪРДИТЕ

Една от най-честите промени, които жените е нужно за забелязват, преди да бъдат диагностицирани с рак на гърдата са зърната, при които започва да се появява зачервяване и обръщане навътре, или настрани.

16. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЖКИ ИЛИ БОЛЕЗНЕНИ ПЕРИОДИ ИЛИ КЪРВЕНЕ МЕЖДУ ПЕРИОДИТЕ

Много жени съобщават за това като симптом на ендометриоза или рак на матката . Поискайте да ви направят вагинален ултразвук, ако подозирате, че имате нещо повече от обичаен тежък период.

17. ПОДУВАНЕ НА ЛИЦЕТО

Някои пациенти с рак на белия дроб споделят за подпухналост, подуване, или зачервяване на лицето. Малки туморни белодробни клетки често блокират кръвоносните съдове в гръдния кош, предотвратяват свободния приток на кръв към главата и лицето.

18. ВЪЗПАЛЕНИЕ ИЛИ КОЖНА БУЧКА, КОЯТО НЕ СЕ ЛЕКУВА, СТАВА ТВЪРДА, ИЛИ КЪРВИ ЛЕСНО

Запознайте се с различните видове рак на кожата – меланом , базално-клетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином – и да бъдете бдителни за проверка на кожата по цялото тяло, за странни на вид израстъци или петна.

19. ПРОМЕНИ В НОКТИТЕ

Необясними промени в ноктите може да бъдат признак на няколко вида рак. Кафява или черна черта или точки под нокътя може да посочват рак на кожата , а новооткритото разширяване на краищата на пръстите с формата на гвоздеи, закривяването надолу по върховете – може да бъде признак на рак на белия дроб . Бледи или бели нокти понякога може да бъдат признак на рак на черния дроб .

20. БОЛКИ В ГЪРБА ИЛИ ДОЛНАТА ДЯСНА СТРАНА

Много от пациентите с рак казват, че това е първият признак на рак на черния дроб . Ракът на гърдата също често се диагностицира чрез болка в гърба, която може да възникне при тумор на гърдата притиска назад гърдите, или когато ракът се разпространява в гръбначния стълб или ребрата.

Моля, споделете с приятели, за да знаят и да се прегледат, ако е нужно!

Влез сега в най-бързо развиващата се здравна група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"
loading...